17-годишен австралиец бе осъден на 13 години затвор за убийството на индийски студент

Нитин Гарг Снимка: The Herald

Властите отказват да дадат името на австралийския тийнейджър, който нападна с нож и причини смъртта на индийски студент. Злополучният инцидент, се случва в Мелбърн Парк през януари 2010 година. Нитин Гарг, който е с индийски произход на път за работата си се решава да се отбие в ресторант за бърза закуска. Нарежда се на опашка. В заведението се намира потенциалният убиец, който застава на опашката до Гарг и прави опит да открадне мобилния му телефон, но индиецът го разбира и моли за помощ., Преди някой да успее да реагира 17-годишният тийнейджър наръгва многократно Гарг, в следствие на което последният умира.
Това нападение беше изтълкувано като акт на расизъм срещу Индия и причини недоволство.
Случаят провокира улични протести в Сидни и Мелбърн. Бяха отправени остри критики и обвинения от индийското правителство към австралийците.
BBC информират, че съдия Пол Колъм определи престъплението като нещастен случай, не проява на расизъм, а господин Гарг като „жертва на случайно нападение“. Убиецът се призна за виновен и бе осъден на 13 години затвор. Адвокатите му обявиха готовност да обжалват решението и съда да намали присъдата на 8 години.

Сподели с приятел

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *