На крачка от създаване на невидимия самолет

222Първия полет на новия руски руски изтребител пето поколение   (а в настоящия момент такива самолети имат само СЩА) трябва да се състои тази година . Вице-премиера  Сергей Иванов заявил, че  на въоръжение те трябва да постъпят през   2015 година и ще притежават цял ред уникални особености ,които не е имал до сега ни един отечествен самолет. Военните  експерти зад граница  размишляват ,какво ще стане,когато завърши американския монопол на   „стелс“.

Вчера германския военен портал   „Defence professional“ побликувал статия   „Какво ще стане ,след  американския монопол на     „стелс“? В нея се говори  ,че , руски изтребител  е способен да създаде конкуренция във въздуха  и на световните пазари на американските самолети F-22 и F-35. При това  , което заявяват техническите характеристики на   ПАК ФА (перспективен авиационен  комплекс на фронтовата авияция), който се разработва в заводите на компания  „Сухой“ – Комсомольском-на-Амуре авиационно производствено обединение  , съответства  най съвършеното   на днешния ден  F-22 Raptor. Автора на статията   бил принуден да признае , че  Русия е способна да създаде „невидим изтребител „, а руските предприятия могат да изготвят профил на самолета,  обезпечаваща неговата  невидимост.

Използване на специални материални покрития и материали,поглъщайки и не отражаващи сигналите от локаторите , правят самолета практически незабележим за радарите на противника, , а съвременните руски технологии на изготвяне на двигателите не отстъпват на западните. При това  се използват аналогични на американските технологии създаване на плоска дюза на двигателя на    ПАК ФА за да постигне невидимост.

В СССР и САЩ търсенето облика на изтребителя от пето поколение започнал през средата на 70 -те години ,,когато машините от четвърто поколение  — такива , като  Су-27, МиГ-29, F-14 и F-15 — още правели първите си крачки . Руския самолет от пето поколение ,както се очаква ,ще притежава редица уникални особености  : часове, целогодишен,  невидимост  и дължина на свръхзвуковия полет (която се достига благодарение на новата конструкция на двигателя с използването на нано конструктивни материали), многоканално  прилагане на въздушните  атакина  оръжията , и високо автоматизирана система за отбрана. Основното му отличие се състои в това ,че той има интегрирана боеви комплекси  система  „изкуствен интелекта“, в който данните от всички източници се вкарват в един комплекс и се анализират.

Ще може ли да бъде готова  Русия да се въоръжи със супер изтребителя?Въпреки това, създаването на такъв самолет, и серийното производство – са две различни неща. Русия, действително,е  способна да създаде супер самолета да бъде конкурентен на САЩ. . Но пускането на въоражение в близките години и конкуренцията на световния пазар е доста сложно за да се говори. Прост пример: за девет години   Министерството на отбраната на РФ било закупило   всичко два изтребителя , при това , те били направени още в съветско време.

Следва продължение..

nakanune.ruСподели с приятел

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *