Башар Асад – варваринът в костюм

46-годишния диктатор на Сирия - Башар ал Асад

Някой преди време отвори темата за човешките права и тяхното погазване. Тогава се сетих за причината, уж поради която войски на НАТО нападнаха Либия – погазване на човешките права на либийските граждани. Няма как да не се сетя и за Сирия, където също най-грубо и нагло се потъпкват човешки права.

Наскоро излезе доклад на ООН, заверен лично от главния комисар на организацията, който отговаря за човешките права – Нави Пилай. Изнесените от него ужасяващи данни за извършените престъпни деяние от режима на Басар Асад могат да накарат всеки нормален човек да настръхне. Става въпрос не за какви да е престъпления, а за такива срещу собствения си народ. Ще спомена само няколко цифри. Смята се, че убитите от началото на бунта, който започна преди 9 месеца са над 5000 души. Още по-смразяващо е чистото на жертвите, които са деца – 300 невинни и беззащитни деца.

Възниква логичния въпрос – къде е Съветът за сигурност на ООН, когато цял един тероризиран народ има нужда от него? Действията на Башар Асад остават за момента ненаказани и неосъдени, защото тиранинът получава съвсем явна протекция от страна на Китай и Русия, които блокираха осъдителната резолюция.

Но хайде – някак си е оправдано. Ами къде е Международния съд, който ясно би трябвало да е видял престъпленията срещу човечеството в Сирия? При това положение се създават коридори за свободен достъп – хора да могат да напуснат Сирия необезпокоявани и т.н. Войски на ООН би трябвало да се грижат именно за това. Добре поне че Европейския съюз и Арабската лига започват да работят заедно за разрешаване на проблемите.Те заедно наложиха множество санкции на режима.

Проблемът идва от голямата подкрепа на Русия към режима на Асад. И понеже Сирия изпълнява специфична роля в Близкия изток, Асад е спокоен, че няма кой да започне военна интервенция срещу него. Ярък факт, който трябва да покаже на света, че ситуацията не бива да се подминава е това, че опозицията и протестиращите не се отказват вече 9 месеца и вълненията обхващат все повече райони в Сирия.

Наскоро имаше атентат срещу френски сини каси в Ливан. Франция подозира, че чрез отговорника за него – Хизбула, Башар Асад иска да покаже на международната общност и Запада, че не се страхува от нищо, а и това е един вид заплаха.

За мен това не е нищо повече от факт, който показва колко сериозен е станал натискът на Запада срещу режима на Асад и, че последствията за диктатора тепърва предстоят.

Ще се радвам ако в един скорошен ден Башар Асад опознае отблизо подсъдимата скамейка на Хага.

Сподели с приятел

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *