Безсмъртният Еркюл Поаро отново на малкия екран

Младият Дейвид Сушей в ролята на Еркюл Поаро (1989)

След огромния зрителски интерес, който имаше сериала „Agatha Christie’s Poirot“ („Агата Кристи: Поаро“), който започна да се излъчва в далечната вече 1989 година, популярната телевизия ITV съвсем наскоро реши да продуцира филмирането и на последните 5 безсмъртни романа на великата Агата Кристи.

Сериалът започва с къси 50-минутни серии, които да представят някои от по-късите романи на Кристи, както и разказите за Еркюл Поаро. Така в този формат нещата продължават до 1993 година. След това сериалът преминава в пълнометражни филми от по около час и половина, които представят най-великите романи на Агата Кристи като „Hercule Poirot’s Christmas“ („Коледата на Поаро“), „Death on the Nile“ („Смърт край Нил“), „The Murder of Roger Ackroyd“, („Убийството на Роджър Акройд“) и още много много други. Пълният списък можете да видите тук

В началото на новия век по едни или други причини се сменят продуцентите, но актьорите са тези, които никога не биват сменени. На първо място задължително трябва да сложим брилянтния англичанин, който по безапелационен и безконкурентен начин изиграва малкия мустакат белгийски детектив Еркюл Поаро, именно David Suchet (Дейвид Сушей). В голяма част от епизодите му партнират актьорите Hugh Fraser (Хю Фрейзър) в ролята на Капитан Артър Хейстингс и Philip Jackson(Филип Джаксън), който влиза в ролята на инспектора от Скотланд Ярд Джеймс Джап.

Дейвид Сушей в ролята на Еркюл Поаро 2010 година

През всичките 22 години виждаме остаряването на Дейвид Сушей, както остарява и образа на белгийския детектив Еркюл Поаро и именно в това е чара на целия сериал.

Заснети са всичките разкази и романи на Агата Кристи, с участието на Еркюл Поаро без пет, чието заснемане започва и ще видим на малък екран през следващата години. Става въпрос за романите: „The Labours of Hercule“ („Подвизите на Еркюл“), „The Big Four“ („Голямата четворка“), „Elephants Can’t Remember“ („Слоновете не могат да помнят“), „Dead man’s Folly„ (Двойно убийство), „Curtain” (“Завесата”), който всъщност е последния роман на Агата Кристи изобщо.

В „Завесата“ Поаро вече е възрастен и е на инвалиден стол, но „малките сиви клетки“, както обича да се изразява той все още са на мястото си и работят безотказно.

Сподели с приятел

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *