Идат сняг, виелици и преспи

6_9c122

Главно в Добруджа и Лудогорието ще има снежни виелици и образуване на преспи Сн.: БГНЕС

Очакват се обилни снеговалежи – това предупредиха от ГД „Гражданска защита”.

През следващото денонощие в по-голямата част от страната ще вали обилен сняг, по долното течение на река Струма и в югоизточните райони – интензивен дъжд, но след пладне и в източната част от Горнотракийската низина и по южното крайбрежие на морето дъждът ще премине в сняг, сочат данните на НИМХ – БАН.

До края на деня снежна покривка ще се образува и в Южна България, а в Северна – тя ще се увеличи. Ще духа до умерен, в Източна България и силен вятър, с който в страната ще нахлува студен въздух и температурите непрекъснато ще се понижават.

Главно в Добруджа и Лудогорието ще има снежни виелици и образуване на преспи. Преобладаващите минимални температури ще бъдат към края на деня – между минус 10° и минус 5°, а максималните – между минус 3° и 2°, в Северна Българи до минус 5 – минус 6°, а в крайните югозападни райони и по южното крайбрежие на морето до 7°-8°.

В събота, след временно намаление на облачността, тя отново ще се увеличи и в западните райони ще завали сняг. Минимални температури между минус 5 и минус 10°, максимални – предимно между минус 2 и 3.

В неделя ще вали в цялата страна – предимно сняг, в югоизточните райони и по Черноморието – дъжд; валежите ще са интензивни, възможни са поледици. Ще духа умерен вятър. Минималните температури ще се повишат.

В понеделник валежите ще спрат, облачността ще се разкъса, вятърът ще отслабне. Минималните температури ще са между минус 7 и минус 12°, максималните в повечето места – между минус 4 и 1 градуса.

Очаквани количества на валежите в петък в повечето места ще бъдат между 10 и 25 л/кв.м, но на отделни места и повече. През нощта срещу неделя и в неделя отново валежите ще бъде интензивни – 10-25 л/кв.м, но на отделни отново и повече.

Започналите от запад валежи от сняг ще обхванат цялата страна, по данни на МЦ-ВВС. Снежната покривка ще е около и над 10 см. Видимостта ще бъде намалена при валеж до 300-1300 м. Главно в Дунавската равнина и източните райони има условия за виелици и снегонавявания. Минимални температури ще са между – 6 и -1 градуса, максималните температури – между – 3 и 2.

Информацията е изпратена до областните управители, кметовете на общини, ръководителите на Областни пътни управления, ръководителите на Областните управления на МВР и ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт, имащи задължения по плановете за СНАВР за предприемане мерки за намаляване на евентуалните последствия за населението и да се подготвят за използване средствата за снегопочистване и опесъчаване.

Сподели с приятел

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *