Интернет влиза в телевизора

Image_288035_5

2010 г. ще промени напълно функцията на телевизията. Тя вече няма да е само за гледане.

На екрана чрез дистанционното ще се пишат SMS-и, ще се сърфира в интернет, ще се упражнява родителски контрол, дори ще могат да се правят спортни залагания в реално време. Някои оператори може би ще се осмелят да предложат и прескачане на рекламите.

Всичко това става възможно с интерактивната цифрова телевизия, която засега влиза чрез частните оператори, а след 2-3 години ще е на всеки телевизор.

Това ще умори кабеларките, ще намали ролята на пийпълметрията и ще промени до неузнаваемост големите телевизии.

Мачът е напрегнат, топката лети от едното в другото поле и… някой звъни на вратата. Натискаш “пауза” на дистанционното, отваряш му, след което продължаваш да гледаш от там, където си спрял. Сякаш преместваш времето.

Звънне ли телефонът, на тв екрана се изписва кой те търси. А докато върви мачът, може и да заложиш на някой от отборите или да поръчаш пица през телевизора.

Още десетки неща, които сме свикнали да вършим на друго място и с различни уреди, ще стават през интерактивната цифрова телевизия. Не в далечното бъдеще, а догодина.

В началото на ноември цифровият оператор “Вестител” пусна портала “Тивия”, който променя напълно функциите на телевизията. Тя вече не е само за гледане.

Новостите засега се въвеждат на малки стъпки. Например още с включването на телевизора на екрана излизат най-интересните програми по определен канал. “В момента пускаме картинки с информация от качествените филми на НВО. Ще редуваме акцентите от различните програми”, казва Виолина Герджикова, маркетинг директор на “Вестител”.

Чрез дистанционното се отваря т.нар. справочник, който показва програмата на всички канали по часове и дни. При избор на предаване излиза подробна информация за него. Трето прозорче на екрана позволява програмата да бъде запазена и в уречения час телевизорът сам си я пуска.

Ако филмовите канали ви се струват малко, има видео по поръчка. Пак през телевизора избираш кой филм и кога да го гледаш. За удоволствието се плаща, но цената е колкото във видеотеката. Тези места отдавна фалираха заради десетките канали с филми, а и ходенето дотам беше досадно главоболие. “Имаме 500 филма във видеокаталога с уредени авторски права. Колекцията ще се допълва непрестанно”, обяснява Герджикова.

Появата на “Тивия” не е абсолютна новост за пазара. Още преди 4-5 години цифровият оператор “Ай Ти Ви Партнър” предложи подобни глезотии за клиентите си.

Много скоро след това го последва конкурентът му “Булсатком”. И само месеци след тях по подобен начин изглеждаха порталите на цифровите телевизии, предлагани от кабелните оператори “Евроком” и “Кейбълтел”. След като бяха купени преди месец от фонда EQ TV, те се сляха и вече са едно цяло. Всички цифрови оператори се кълнат, че чудесата предстоят. От догодина започват да пускат SMS-и до зрителя, които ще се изписват на екрана му, игри по поръчка – шах, судоку, маджонг, персонално записващо устройство – което ти позволява да запишеш я мач, я филм и да го гледаш по-късно. През телевизора ще се влиза в интернет, в чата, в телефона и електронната поща.

“Тивия” е заявила още едно предимство – детски портал. Той ще е с различна визия и в началото ще е предназначен за най-малките – от 4 до 9 г. В него ще са събрани около 20 детски филма, канали за малките, забавни игри. От старта си всички цифрови оператори предлагат възможност за родителски контрол върху програмите за възрастни чрез въвеждането на личен код.

Димитър Радев, маркетинг директор на “Евроком” и “Кейбълтел”: Можеш да прескачаш рекламите

– Г-н Радев, какво предлага едно дистанционно, когато се използва при цифрова телевизия?

– Цифровата платформа на “Кейбълтел” и “Евроком” има пълноценен родителски контрол, който позволява “блокирането” на канали със съдържание, неподходящо за деца. Управлява се с персонален код, избран от потребителя. В бъдеще ще има нови функции – при въвеждане на европейската система за рейтинги на програмите системата ще може автоматично да блокира дори индивидуални програми, например филм с насилие или еротично съдържание по политематичен канал, без да се ограничава достъпът за всички останали програми.

Ще инвестираме значителни технологични и финансови ресурси в системата за електронен програмен програматор (EPG), за да разширим информацията за излъчваните програми, както и да доразвием визуалното и функционално удобство за клиентите при използване на програматора.

– От няколко години рекламирате видео по поръчка, но все още услугата не работи.

– Планираме видео по поръчка пълноценно да се предлага през първата половина на 2010 г. Сега имаме продукта “Премиум дигитал” – пет 24-часови филмови канала с най-добрата продукция на големите холивудски и независими студия по системата PPV (пей пер вю) или платени филмови канали, които се активират за избран период от време чрез дистанционното на приемника.

– Може ли да се премахват рекламните блокове, за да не прекъсваш филма си?

– “Прескачането” на рекламните блокове е възможно с услугата “Персонален видео рекордер”, която се предлага с помощта на специален цифров приемник.

– Какви услуги предвиждате да въведете в бъдеще – сърфиране в интернет, плащане на сметки?

– Интерактивността на цифровата тв ще позволи безплатни услуги за клиентите като прогноза за времето, финансова информация, справки, обяви.

Също и нови платени продукти за забавление – игри, залози, телешопинг, дори банкови и други разплащателни услуги. Както и познатите от интернет – чат, сърфиране, социални мрежи, музика и др., но вече достъпни през далеч по-зрелищния екран на тв приемника. Да не забравяме и телевизията с висока резолюция, когато говорим за домашно кино, с картина и звук, равностойни на кинопреживяването.

– Кога ще се случи това?

– Поетапно през 2010 г. планираме да “преобразим” съществуващите услуги и да въведем всички нови неща.

– Как досегашните цифрови оператори ще се конкурират с бъдещите, които ще разпространяват канали без пари?

– Моделът на работа на ефирните телевизии е да генерират приходи от реклами, опитвайки се да достигат до максимална аудитория. Силата на платената телевизия е да предложи на всеки да гледа това, което наистина го интересува, с гарантирано качество и с множество допълнителни улеснения и подобрения на услугата, които да превърнат домашното забавление в реалност за цялото семейство, както и удобството да комбинираме тв, интернет и телефонните услуги.

Вижда се краят на кабеларките

Кабелната телевизия с аналогов сигнал умира като стайната антена. Това неминуемо ще се случи между 2012-а и 2014-а, когато българският ефир трябва да се цифровизира изцяло.

Но не това е единственото обстоятелство, което предвещава смъртта на кабеларките.

Далеч по-сериозната причина е, че кабелните оператори минават масово на цифрови пакети. Така ще намалят до минимум кражбите.

Сега който поиска, може да се върже към кабела и да гледа без пари. Затова операторите изобщо не са наясно колко е истинският брой на абонатите им.

Цифровата телевизия, която се предлага от кабелните оператори, също минава през кабел, но оптичен, а не коаксиален. За да излезе тв сигналът на екрана, клиентът трябва да има сет топ бокс – устройството, което го разчита. Именно то ще сложи край на кражбите. Всяко устройство струва пари и се предоставя от оператора. Раздал си 100 хил. от тях – значи толкова са абонатите ти.

За да останат на пазара, кабелните оператори правят големи инвестиции за цифровизация на преносната си мрежа.

Това не е рекет върху клиента. Някои от операторите дори подаряват сет топ боксове. Не от добро сърце, разбира се, а за да привлекат по-голяма аудитория.

Но всичко това носи огромно преимущество за зрителя – качеството на програмата. Тази цифровизация, която не всеки може да си я представи как точно ще изглежда, всъщност ще ни показва изключително добра тв картина.

Размазаните образи, които все още ни показват много от кабеларките, ще останат лош спомен.

Телевизиите също са наясно, че за да останат, трябва да предлагат друго качество. За да изглежда добре, “Тв Арт”, която е за култура и изкуство, поиска да бъде разпространявана от кабелните оператори само в цифровите им пакети. Така тръгва в страната от 1 декември.

“Засега зрителите, които имат цифрова телевизия, са по-малко от останалите, затова пък са по-платежоспособни. Така че рекламодатели няма да липсват”, казва шефът й Стилиян Иванов.

Месец след излизането на “Тв Арт” в цифровите пакети екипът на медията ще знае колко точно зрители са я гледали. Това е второто предимство на цифровата телевизия след качеството – реален отчет на аудиторията.

Цифровите оператори и сега го правят, но зрителите им все още са малко.

Масовата цифровизация вещае края на досегашната пийпълметрия – с черни кутии, които отчитат зрителския интерес само ако клиентът се регистрира. Понеже системата разчита на съвестта, е логично тя да бъде изхвърлена от живота като неблагонадеждна.

Сигналът – не от сателит, а по оптика

Голямата конкуренция на кабелните оператори са фирмите, които продават пакети с телевизии в интернет. Те предлагат същите програми, които гледаме и чрез кабела, но използват интернет като среда, в която създават трасета за доставка на тв сигнала.

Това не е интернетът, който познаваме от електронната поща и търсачката “Гугъл”. Но пък е най-съвременният начин за разпространение – чрез т.нар. IP адрес. Този адрес представлява кодиран сигнал, който се провежда по оптика и стига до станцията на оператора.

Програмите идват до домакинството в цифров вид и се разкодират чрез сет топ бокс. Заради тази конкуренция кабелните оператори бързат да изградят и своите цифрови пакети, тъй като другите компании им дишат във врата. Догодина вече ще е късно.

В САЩ например тв сигналът все по-рядко се предава чрез сателит. Той остана най-използван в Азия и Близкия изток. Причината е, че е твърде скъпо сигналът да стига до Космоса и пак да се връща до Земята, за да се разкодира.

Затова на преден план излезе мощта на оптичните кабели. През тях минава невероятното качество на HD телевизията, като най-важното е, че ще бъде на поносими цени.

Големите телевизии без филми

Би Ти Ви няма да прави пореден сезон на “Мюзик айдъл” напролет. Тогава ще извади съвсем нов формат, известен по света, но непоказван досега у нас. За зимните месеци ще пусне в праймтайма си турския сериал “Листопад”, който тръгва на 24 ноември и вероятно ще продължи до ранната пролет.

Нова тв вероятно ще остане вярна на най-силния си формат – “Биг Брадър” или “ВИП Брадър”, а може и двата варианта.

Риалити форматите все още са притегателна сила за зрителите, затова и телевизиите продължават да ги експлоатират. Ръководствата им обаче са наясно, че техническият прогрес ще доведе до промяна в начина на гледане. Затова и двете големи – първо Нова тв, а сега и Би Ти Ви пускат филмови канали. Би Ти Ви Синема тръгва на 7 декември.

Постепенно филмите и сериалите ще отпадат от програмата. Изследвания показват, че зрителите искат да гледат местни продукции и новини. За другите жанрове предпочитат профилираните канали.

При цифровизацията зрителят сам ще програмира какво и кога да гледа. Именно от монотематичните телевизии ще избере новини, спорт, музика, филми и с помощта на умната цифрова платформа ще подреди какво да се включва в точно определен час.

Политематичните телевизии с огромни ресурси, много техника и голям брой служители, за да произвеждат различни типове предавания, остават в миналото.

24chasa

Получи билет на крутую вечеринку бесплатно!

Все ролики Top 20
Автоэкзотика - 2009

Чудеса Света
Чудеса Света
Где отдохнуть?
Просмотров:
10950
Я и мой автомобиль
Просмотров:
205200
Туризм
Туризм
Видеопутешествия
Просмотров:
Сочи ТВ
Сочи ТВ
Некурортное видео
Просмотров:
69650
Mix Fight M-1
Mix Fight M-1
Смешанные единоборства
Просмотров:
373700
MotorLife
MotorLife
Все о скорости!
Просмотров:
29975
СПУТНИК
СПУТНИК
Автостопом по миру!
Просмотров:
23225
Ривьера ТВ
Ривьера ТВ
Энциклопедия крымской жизни!
Просмотров:
70300
Corbina Auto
Просмотров:
Cool TV
Cool TV
Паркур, граффити и сокс!
Просмотров:
48050
Канал дайверов
Просмотров:
451956
Экстремальный спорт
Просмотров:
2675

Андеграунд ТВ
Андеграунд ТВ
Музыкальный неформат
Просмотров:
178953
Мода
Мода
Новости с подиума
Просмотров:
Театр
Просмотров:
КЛИПFest
Просмотров:
20975
Чичерина Online
Просмотров:
7125
Лучшие музыкальные клипы
Просмотров:
84625

АнтиМультМСК
Просмотров:
471583
Синерама
Синерама
Отзывы о новинках кино
Просмотров:
75375
Creative.TV
Creative.TV
Лучший вирусный маркетинг
Просмотров:
590786
КОРБИНУШКА
КОРБИНУШКА
Corbina.TV — детям!
Просмотров:
177400
NEVEX TV
NEVEX TV
Байки о новом кино
Просмотров:
31750
Universal Pictures
Просмотров:
311975
Штырлыки-ТВ
Штырлыки-ТВ
Дурим по клоунски!
Просмотров:
11175
«Афиша»
«Афиша»
Все развлечения Вселенной. Видео!
Просмотров:
26385
Геймер
Геймер
Новинки игр!
Просмотров:
105350
XXL
XXL
Секс и видео!
Просмотров:
940700
Конкурс "КиноConnect"
Конкурс „КиноConnect“
Конкурс Короткометражек
Просмотров:
Hi-tech-tv
Просмотров:
29725
Games-tv
Просмотров:
50150
Что смотреть на DVD
Просмотров:
13950
NFTV.ru
NFTV.ru
Первый эротический интернет-канал
Просмотров:
663025
Раздевалка
Просмотров:
71025

Internet Film
Internet Film
Лучшие анекдоты
Просмотров:
Третий не лишний!
Третий не лишний!
Реалити-шоу обучения Пикапу
NEW!
Просмотров:
335825
Халява ТВ
Халява ТВ
Познавательная экономика
Просмотров:
461898
Чудаки по-русски
Чудаки по-русски
Горячие головы
Просмотров:
1385350
Режиссеры шутят
Режиссеры шутят
Видеоанекдоты
Просмотров:
732933
Комедианты
Просмотров:
49275
В контакте с Одноклассниками
Просмотров:
71610
Фокусы
Фокусы
Смотри и учись!
Просмотров:
291100
Ералаш
Просмотров:
67375
Правда хочешь знать?
Просмотров:
2375
VERSUS
VERSUS
Хруст без правил
Просмотров:
280

Социальное ТВ
Просмотров:
28125
КУХНЯ ТВ
КУХНЯ ТВ
Самые вкусные рецепты
Просмотров:
479038
Грани ТВ
Грани ТВ
Это не покажут по телевизору!
Просмотров:
37850
Свое видео
Свое видео
Закачай и смотри!
NEW!
Просмотров:
26933378
WorldMadeChannel
WorldMadeChannel
Всемирное домашнее видео
Просмотров:
294851
WebMirTV
WebMirTV
ТВ русской иммиграции Америки
Просмотров:
7550
Формула изобретения
Формула изобретения
Про изобретения и  изобретателей
NEW!
Просмотров:
13500
Сам себе адвокат
Просмотров:
3625

ВУЗ ТВ
ВУЗ ТВ
Видеолекции
Просмотров:
80300
CLUB-TVideo
CLUB-TVideo
Все клубы в гости к нам.
Просмотров:
CRE News
CRE News
Новости коммерческой недвижимости
Просмотров:
10400
Первый деловой
Первый деловой
Финансовая аналитика
Просмотров:
13950
LiveBusiness TV
LiveBusiness TV
Проект журнала «Маркетинг Менеджмент»
Просмотров:
9450
Moscow-Girls.TV
Moscow-Girls.TV
Общественное эротическое телевидение
Просмотров:
376375
Moscow Business School
Moscow Business School
Бизнес-образование без границ!
Просмотров:
4800

Гришковец-ТВ
Просмотров:
570542
Америка, которую нам не показывают
Просмотров:
791407
Кино не для всех
Просмотров:
148700
«Не тот формат!» Тофик Шахвердиев
Просмотров:
97982
Фильмы Александра Коридзе
Просмотров:
47079
«Стихия игры»
«Стихия игры»
Фильмы о ГИТИСе
Просмотров:
73150
Минаев ТВ
Минаев ТВ
«Игры идиотов»
Просмотров:
57100

Бла-бла ТВ
Бла-бла ТВ
Гигабайты юмора
Просмотров:
1292059
Мифы и легенды
Мифы и легенды
Сказки без кляпа
Просмотров:
40450

Все каналы

Новости

Эфир

Развлечения

Музыка

Спорт

Сподели с приятел

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *