Излязоха обновени данни на Евростат за равнището на бедност у нас

Малко над 20% от българите преживяват под прага на бедността

Ако през 2005 г. размерът на бедността в България е едва 135 лв. на глава от населението, сега е достигнал до 295 лв. на лице. Новите данни на статистическа агенция Евростат показват, че днес средният дял на бедното население в България е около 21%, което прави над милион и половина бедни българи. Така резултатите от социологическото проучване ни поставят отново на челно място в класациите на най-бедните държави в Европа.
До нашите нива се доближават страни като Румъния (21.1%), Гърция (20.1%), Литва (20.2%) и Испания (20.7%).
Най-висок е относителният дял на бедните в област Видин (29,3%), където линията на бедност е 246 лв. Най-нисък, пък, е в област Благоевград (10,2%) с размер на линията на бедност от 282 лв.
Най-висок размер на линията на бедност има в София област, където тя достига 437 лв., а с най-нисък размер е област Разград с 184 лв.
Все по-разпространен у нас е и феноменът, наречен „работещи бедни” – хора, които работят, но въпреки това живеят под прага на бедността. Около 2
/3 от заетите, които са завършили начално или по-ниско образование, попадат в графата на бедните. Нискоквалифицираната работна ръка у нас заема към 30% от пазара на труда.
Най-уязвими финансово се оказват едночленните домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства, в които има три или повече деца.

Сподели с приятел

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *