Обявиха съвременния мъж за мекотело

3
Съвременният мъж не може да стъпи и на малкия пръст на предшествениците ни по сила и ловкост, твърди австралийският антрополог Питър Макалистър, цитиран от в. „Индипендънт“, предаде БТА.

В книгата си „Мъжтропология“ („Manthropology“) той твърди, че днешните мъже са „най-лошите“ в историята.

„Като клас ние сме най-жалкият отбор представители на мъжете от Хомо сапиенс, които са стъпвали на планетата“ – пише Макалистър.

Австралийският антрополог обосновава твърдението си, че съвременният човек отстъпва на предшествениците си с много научни доказателства, като използва основните олимпийски дисциплини.

Много праисторически аборигени са можели да надбягат Юсаин Болт. Някои мъже от племето тутси в Руанда са скачали на височина повече от сегашния рекорд от 2,45 м на церемониите за встъпването им в мъжественост, когато е трябвало да надминат поне ръста си. Дори жените на неандерталците са можели да надвият бившия културист Арнолд Шварценегер на канадска борба.

Изводът за бързината на австралийските аборигени преди 20 000 години се основава на отпечатъци от стъпки, открити във фосилизирано езерно дъно. Те са на шестима ловци, преследващи животно. Единият от тях е тичал със скорост от 37 км/ч по калния бряг. Вероятно много от неговите събратя са можели да тичат така, а сигурно и по-бързо при по-добри условия.

Що се отнася до скока на височина, Макалистър използва снимки, направени от германски антрополог в началото на миналия век. Още тогава мъжете от племето тутси са скачали 2,52 м.

„Това е бил ритуал за встъпване в мъжественост и всеки е трябвало да премине през него“ – каза Макалистър. Неандерталките пък са имали 10 процента повече мускули от съвременния европеец. Ако бяха тренирали, те щяха да достигнат 90 процента от мускулната маса на Шварценегер от най-добрия му период през 70-те години на миналия век. Заради структурата си обаче – с много по-къса кост между китката и лакътя, те биха повалили ръката му на масата без никакъв проблем на канадска борба.

„Мъжтропология“ изобилства от примери:

– Римските легионери са бягали по един-два маратона на ден, като са носели въоръжение колкото половината им телесно тегло.

– В Древна Атина е имало 30 000 гребци, които са били по-добри от днешните шампиони. Австралийските аборигени са хвърляли дървено копие на повече от 110 м (сегашният рекорд е 98,48 м).

Причината за лошата форма на днешните мъже е липсата на движение. Дори при трениращите то не е достатъчно. Елитните атлети не могат и да се доближат до това, което всеки е можел да прави дори в не толкова далечни времена. БТА

Сподели с приятел

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *