Технологичните новости, които ни очакват през 2012 г. в България

Новата 2012 година е вече тук и заедно с нея и всички нови технологии, които за добро или лошо ще променят живота ни.

Кабинетът е решен тази година въпреки кризата и всички бюджетни ограничения в множество сектори, да внедри най-малко 100 нови електронни административни услуги за бизнеса и гражданите. Тези услуги, които всички наричаме електронно правителство ще се предлагат в интернет денонощно, всеки ден, без да имат почивен ден.

Електронното правителство ще ни спести много време, обикаляне из различните институции, бюрокрацията и контакта с чиновниците, който понякога е значително изнервящ. Ще бъде пуснат и най-новия проект на правителството – онлайн общуване с държавата, което ще стане посредством нов документ с чип или наричан още електронен идентификатор. Казано с други думи ще имаме електронна лична карта, но това ще става по желание на гражданите, а няма да бъде задължително.

През 2012 г. ще започнем да използваме и едно ново съкращение LTE. Знаете ли какво означава това? Най-новият технологичен писък за високо скоростен мобилен интернет и обмен на данни се нарича LTE, съкращение от Long Term Evolution. Причислява се към т. нар. четвърта генерация мобилна технология и благодарение на нея ще използваме значително по-бърз мобилен интернет.

За още по-голяма яснота ще ви кажа, че LTE интернетът, спрямо 3G-мобилната мрежа е около 15 пъти по-бърз. Нашата страна е сред петте държави членки на ЕС (Швеция, Финландия, Германие и Австрия), в които мобилен оператор успя да стартира новата технология с настъпването на новата година. С помощта на тази мобилна мрежа един средно голям филм може да бъде изтеглен на един компютър за минута и с такъв интернет да се излъчва и приема онлайн телевизия за няколко милисекунди закъснение, и забележете без да засича картината.

Технологията LTE е толкова нова, че, за да можете да се вържете с преносим компютър към мрежата е необходимо да имате допълнително устройство.

От няколко месеца се произвеждат и таблети и телефони, които да могат да се свързват с новите технологии, а до края на годината дори ще знаем как ще изглеждат новите карти с вграден чип. Главната амбиция на правителството е след време с електронните карти  българите са мога и да банкират.

С това разбира не приключва всичко. През тази година държавата ще се подготвя за стартиране на цифрова ефирна телевизия, която ще бъде пусната през септември 2013 година. Новото поколение телевизионни кули или наричани още цифрови мултиплекси, ще излъчват в цялата страна напълно безплатно десетки висококачествени телевизионни канали.

За да се гледа този голям брой от програми ще е необходимо да притежаваме нов модел телевизор. За домакинствата живеещи в отдалечените селища на страната, които нямат достатъчно средства да си купят нов телевизор, ще бъде осигурен безплатен за тях цифров сет бокс. Този цифров сет бокс преобразува цифровия сигнал в аналогов и така цифровата телевизия ще бъде достъпна за всеки българин, независимо от социалния му статус.

Източник: btv.bg

Сподели с приятел

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *