Убийствата в Бразилия – статистика и тенденции

Бразилски фавел

Наскоро попаднах на няколко много интересни статистически данни, свързани с броя на жителите на няколко от държавите от Латинска Америка, които са загубили живота си по насилствен начин, или както е по-прието да се казва – са били убити.

За учудване е, че в Бразилия няма нито етнически, нито религиозни конфликти, а през последните 30 години, там са били убити над 1 милион граждани. Прието е да се прави статистика за убийствата на ден и спрямо 100 000 души. В Бразилия за миналата година са убити 50 хиляди души, което ще рече по около 137 убийства на ден. На практика излиза, че в тази латиноамериканска държава убиват повече, отколкото по време на една нормална война при все, че Бразилия почти не е водила война през своята история. Тези факти са интересни, защото от другата страна на барикадата ще видим една Бразилия, която привлича все повече чуждестранни финансови капитали, невероятна туристическа дестинация е и освен това, е индустриален и земеделски гигант.

От тези 50 хиляди души, които са били убити през миналата година, малко над 35 хиляди са застреляни предимно с пистолети и пушки. Смята се, че оръжията, които се намират в частни лица са цели 14 милиона бройки. Във фавелите (бедните квартали на Бразилия) на Рио де Жанейро и Сао Пауло, сериозните престъпления разко намаляха, защото полицията с масови акции непрекъснато се намесва в тези бедни кравтали с единствената цел да прогони наркобандитите. Те пък от своя страна по тази причина избягаха и се заселиха в северната част на страната в градове като Салвадор и Белем, където престъпността бележи повишение.

Наближава световното първенство по футбол в Бразилия – то е само след 2 години (през 2014 година). Футболната асоцияция ФИФА по всяка вероятност ще продаде билети само на невъоръжени хора, и само и единствено те ще бъдат допускани на футболните срещи на бъдещия Мондиал.

Но стига толкова за Бразилия, да погледнем и част от останалите държави в Латинска Америка. Да вземем Венецуела например. Там има дори повече извършени убийства, в сравнение с Бразилия, обаче на глава на населението. И понеже тя е доста по-малка като население, убийствата са 17 000. В съседна на Венецуела Колумбия също се наблюдават подобни ексцесии, въпреки че държавата удари партизаните там.

Източник: http://www.dw-world.de

Сподели с приятел

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *