Европейският „Оскар“ взе филма „Мелaнхолия“

0
28

Датският филм „Меланхолия“ на режисьора Ларс фон Триер, получи наградата за най-добър филм на Европейската филмова академия. (europeanfilmawards.eu)

 

Хубавият филм за края на света, както е описван „Меланхолия“, е спечелил още две награди – за най-добър художник-постановчик и за най-добър оператор (Мануел Алберто Кларо).

Наскоро филмът бе показван и в София по време на есенната „Кономания“

 

Режисьора обаче, не получил наградата си лично. Заради няколко скандала през последната година, Триер е отказал всякакви публични изяви. Най-големият от тях е бил през пролетта, когато той бе изгонен от фестивала в Кан, след като беше направил гръмкото изказване, че „разбира Хитлер“.

 

Заедно с „Меланхолия“ беше номиниран и филма „Речта на краля“ на британския режисьор Том Хупър. В същата категория са и „В един по-добър свят“  на датчанката Сузане Биер, „Артистът“ на французина Мишел Хазанависиус, „Момчето с колелото“ на белгийците Жан-Пиер и Люк Дарден.

Европейския „Оскар“за най-добър режисьор, както наричат наградите, които раздава Европейската филмова академия грабна датчанката Сузане Биер, именно за „В един по-добър свят“. Филмът беше в програмата на Международния „София филм фест“ през март тази година, а миналата беше номиниран за „Златен глобус“.

„Най-добър документален филм“ пък спечели филма „Пина“ на Вим Вандерс, който е посветен на прочутата германска танцьорка и хореограф Пиана Бауш.

Оскар“ за най-добра актриса взе Тилда Суинтън, който освен американски, вече има и европейски „Оксар“ за ролята си във филма „Нещо не е наред с Кевин“.

А награда за най-добра мъжка роля получи Колин Фърт за ролята на заекващия крал Джордж Джордж VI във филма „Речта на краля“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук