Home Други 65 на сто от българите са бедни

65 на сто от българите са бедни

242

2

65 процента от населението на България живее около или под границата на бедността, съобщи на конференция в Бургас Веселин Митов, международен секретар на КТ „Подкрепа”. Българите взимат най-ниската минимална заплата от всички 27 членки на ЕС. От януари 2009 година прагът на бедността в страната ни е 194 лева. Според критериите, определени от Световната банка, за беден се счита всеки, който взима под 60 на сто от средния доход за съответната държава, информира Митов.

Представители на синдикати, работодатели и кооперативи дискутираха в Бургас аспектите на бедността и формите на социално изключване. Форумът се организира от КП „Подкрепа”, съвместно с НС на ТПК и КРИБ.

Инициативата е във връзка с определената от Еврокомисията Международна година за борба с бедността 2010. След провеждане на подобни дискусии в Пловдив и София ще бъде изработен документ с пакет от предложения към правителството. Той ще бъде представен в МТСП и ще съдържа конкретни мерки как по–ефективно държавата да се бори за смекчаване последиците от бедността в условията на криза.

„Целта е неправителствените организации да помогнат на държавата заплашените от бедност рискови групи в страната да са по-малко и да не остават изолирани от обществото”, коментира Веселин Митов.

Според изнесените данни, в момента 80 милиона европейци живеят под или около прага на бедността, което е 18 на сто от населението на континета. От тях почти 20 милиона са деца. С по-малко от 8 евро на ден живеят около 25 милиона от жителите на Европа, а всеки пети – при лоши жилищни условия.

dariknews