Полезни съвети относно това кога да смените амортисьорите на колата си

Много е важно да знаете кога да замените амортисьорите на вашата кола, за да увеличите максимално комфорта и безопасността на пътуването.

Ако наскоро сте се чудили „Имам ли нужда от нови амортисьори?“, тогава е време да предприемете действия и да научите необходимите умения, за да отговорите на този въпрос.

Изпробването на амортисьорите на всеки автомобил от малък до голям размер може да се извърши по много прост начин, който осигурява реалистична индикация за тяхното състояние. Ако нямате никакво техническо оборудване, можете да изпълните посочените съвети и да обърнете внимание на сигналите, които изникват при нужда от подмяна.

Първо, отидете в някой от ъглите на колата и поставете тялото си точно над колелото. Най-добре е да изпълнявате това в предната част на автомобила.

Поставете двете си длани надолу върху бронята и здраво натиснете, за да създадете подскачащо движение. Трябва да правите това натискане многократно, докато колата ви не подскочи нагоре и надолу поне два, или три пъти.

Когато това се случи трябва да прецените внимателно ситуацията, като наблюдавате как реагира вашата кола. Ако подскачането спре само с едно отскачане, тогава амортисьорите са в добро състояние. Все пак, ако забележите, че колата ви спре, след като подскочи неколкократно, това е индикатор, че трябва да ги смените скоро, тъй като те са започнали да се износват.

За да се подсигурите допълнително, разгледате по-внимателно амортисьора, използвайки фенерче. За да направите това, може да се наложи да завъртите колелото навън, за да изложи пружината напред. Това е по-лесно за хора, които не са снижили в последствие автомобила си. Легнете и насочете фенерчето към колелото, където е амортисьорът, и потърсете дали има някакви течове, или течности, идващи от него. Разбира се, уверете се, че не правите тази проверка, след като сте измили автомобила си, или след като е валяло, за да може да сте сигурни, че течността наистина е от амортисьора. Ако виждате течност, това е сигурен знак, че имате проблеми с уплътнението. В този случай е абсолютно наложително да го смените възможно най-скоро.

Други лесни начини, чрез които да определите дали трябва да смените амортисьорите си е чрез комфорта на вашето пътуване, изминалите километри на вашето превозно средство, колко е старо то и колко често шофирате. Ако колата ви подскача прекалено често докато я карате, вашият пробег е висок, колата ви е много стара и рядко я карате, това са всички признаци, че може да се наложи да ги проверите, тъй като има голяма вероятност амортисьорът да е за смяна.

Ако решите да го смените, тогава трябва да обърнете внимание на следните съвети.

Амортисьорите се сменят по двойки, за да се поддържа баланс в системата за окачване на автомобила. Така че, ако смените преден, или заден, то трябва да смените и другия, който е до него.

Също така, когато правите проверката на вашите амортисьори, никога не се опитвайте да използвате само един крик, тъй като съществува опасност той да поддаде, докато сте под колата ви. Уверете се, че използвате поне два крика за целта, за да избегнете инциденти.

Определянето на това кога да смените амортисьорите си не е ядрена физика, но знаейки, че използването на такива прости техники ще ви свършат добра работа. Всеки трябва да знае кога да смени своите амортисьори, тъй като комфортът и безопасността на колата зависят от тази част.

За това ако скоро не сте проверявали вашите амортисьори направете го и ако установите, че са за смяна изберете нови и качествени от каталога на Autoo.bg на http://autoo.bg/cat-предно-окачване-кормилна-уредба/амортисьор, където ще откриете голямо разнообразие от модели с гаранция за качество.

Не забравяйте, че вашата безопасност е преди всичко.

5 знака, които подсказват, че имате нужда от нов акумулатор!

Да ви откаже двигателя в средата на нищото е възможно най-лошият кошмар за всеки шофьор. Ужасът става още по-голям когато двигателят не тръгва, дори след като му е подаден ток. Автомобил, чийто акумулатор е изцяло отказал, почти вероятно изисква пътна помощ или теглеща услуга. След като лошото се е случило, всичко това би могло да ви коства стотици левове, както и доста часове работа.

Предлагаме ви 5 признака, които да ви подскажат, че нещо ще се случи, за да имате време на вземете мерки!

 1. Слаб и нестабилен двигател

Когато се опитвате да запалите двигателя, а той е бавен, то проблемът е напълно вероятно да е в електричеството. Възможно е да се дължи на слаба връзка в стартера и обикновено бива последван от провал в зареждането на системата. Също така, съществува възможност, нещо да извлича от мощността на колата, докато е в състояние на покой. Но каквото и да е, със сигурност трябва да закарате колата на сервиз.

 1. Проверете как работят фаровете и светлините при запален двигател

Съществуват дозина причина, поради които светлините на таблото да не светят добре. Често срещана причина, особено при по-старите коли е неадекватната елекрическа мощност. Например, когато горивото започне да свършва и има опасност да спре колата, то трябва да светва предупредителна лампа. За да сте сигурни в адекватната електрична връзка, колата ви трябва да бъде прегледана и тествана от професионалист в сервиз.

 1. В случай на повреда

Когато акумулаторът ви изглежда подпухнал и съсухрен, това често се дължи на факта, че е бил подложен на изключително висока температура. Известно е, че високите обороти на двигателя, намалят живота на акумулатора. Така че, е необходимо периодично шофьорите да проверяват състоянието на двигателя и акумулатора.

 1. Изтичане на масло

Ако е на лице изтичане на масло, то лесно може да доведе до корозия из двигателя и някои други елементи. Това пречи на поддържането на здравите връзки в електричната система. С други думи, лепкавостта, която се образува, може да попречи на вашият автомобил да тръгне. Също така е вярно, че ако акумулаторната течност падне под нивото на оловните плочки, които провеждат елекричество, то системата може да не проработи. Така че, заряда трябва периодично да се проверява, ако има изгледи, че нивото на флуидната течност е твърде ниско.

 1. Старост

 Обратно на повечето вярвания, обикнивения акумулатор няма да издържи до края на живота на вашият автомобил. Така че, те трябва да се тестват и проверяват периодично. Също така, трябва да споменем, че животът на батерията е тясно свързан с вашите шофьорски навици. Както споменахме по-горе, изключително високите температури убиват вашия акумулатор бавно, но сигурно. Това важи и за твърде ниските температури. Шофьорите също така е хубаво да избягват някои фактори, които също биха могли да изцедят акумулатора, като: забравени фарове и светлини, включено радио, мултимедийни дейности и т.н.

Ако забележите някои от горе посочените признаци, то незабавно проверете акумулаторът си в най-близкия сервиз! В противен случай ще се наложи да закупите нов, ако искате отново да ползвате вашата кола. Ако търсите сигурен и надежден акумулатор, в каталога на Veber.bg ще откриете голямо разнообразие от доказани марки и производителите и то на достъпна цена.

Топлоизолация на къща и някои специфични моменти

Старите къщи понякога са едно от най-доброто строителство, което можете да видите. Строителството от преди 89-та година, може понякога да се окаже, по-качествено от новото. Това важи основно за къщите в централните части на по-големите градове.

Топлоизолация

Особено препоръчително е да се направи топлоизолацията на такъв тип къща. Едно такова мероприятие, би изолирало външните стени и заедно с това, би предпазило старите стени и конструкция от атмосферни влияния. Ако поставите външна топлоизолация на стара къща, тя ще защитава конструкцията на къщата, старите тухли и мазилка. Има голям избор от панели за изолация – фибран, EPS стиропор, XPS, неопор и други.

Старите къщи

stara-kushtaВ допълнение, старите къщи в центъра са строени най-често с качествени материали и без да се пести. Това прави една такава стара постройка изключително ценна. Инвестицията в нейното съхранение, обновление и предпазване от атмосферни влияния, би удължило живота й с много години.

Най-важното в такива случаи е да се изчегърта всичко старо от външната страна на стените. Да не остават ронливи парчета и стари материали, които да тежат на конструкцията. Това ще направи старата къща още по-издръжлива след санирането.

 

Подходящи материали

Подбора на подходящи материали също е от решаващо значение. Материали при ремонта не се пестят в никакъв случай. За цялата процедура е най-добре да наемете опитни майстори. Те ще преценят какви материали да използват и колко да сложат.

Вътрешната изолация също е много важна. Може да бъде направена с каменна вата. А отгоре да се сложи гипсокартон. Той се измазва и когато мазилката изсъхне можете да боядисате или поставите тапети.

Смяна на дограма

Старата къща, може да заприлича на нова, да блесне и да се освежи. Всичко зависи от наемането на добри майстори. При ремонта на постройката обикновено се сменят стари врати и прозорци. Добре е да вземете мерките за новите внимателно.

Водопровод

Водопровода вероятно е стар и плаче за смяна. Новите технологии дават много възможности за смяна тръбите. Това ще предпази къщата ви от аварии след време и съответно много разправии. Ако сте решили да правите и вътрешен ремонт, можете да се възползвате от много идеи и решения.

Подови настилки

Подовата настилка най-вероятно също е за смяна. Добре е да се почисти пода от всякакви парчета и да се изкърти нестабилната мазилка. Върху нея се прави замазка и можете да поставите различни подови настилки. Напоследък са много модерни ламинираните паркети.

Също така балатуми и мокети. Ако можете да инвестирате повече, разгледайте различните предложения от масивен паркет и трислойни паркети. При подходяща поддръжка могат да ви надживеят. Една друга позабравена и традиционна подова настилка е дюшемето.

Имате голям избор.

Още полезна информация на

https://bg.wikipedia.org/wiki/Топлоизолация

На пазар в САЩ от дивана вкъщи

Онлайн пазаруването вече е неизменна част от ежедневието ни, и това е видно не само от националните статистики и международните изследвания. Почти всеки ден колега в работата или съученик в училище се е сдобил с нещо ново, купено от eBay, Amazon, DealExtreme или друг глобален търговец. И тази покупка е с цена, по-ниска от цената, която би платил в местния хипермаркет или специализиран магазин.

Но по-ниска цена много често не е единствената причина хората да пазаруват от интернет магазини. Огромният избор също допринася за нарастващата популярност на онлайн търговията.

Един най-обикновен пример – искате да купите играчка на детето си – избирате си „Nerf“ от Hasbro и ако сте консервативен клиент, първо търсите в офлайн магазините в България. Бързо ще се убедите, че като цяло изборът е ограничен, а цените – доста високи.

Обикалянето по магазините (ако сте в столицата или голям град) ви омръзва, или просто магазините около вас са малко (ако сте в провинцията), и решавате да проверите как стоят нещата онлайн в българските магазини. Усещате поредното разочарование – отново стеснен избор и сравнително високи цени – половината от играчките, които детето ви е показвало на клипове в YouTube ги няма в страната.

И тогава се насочвате към  eBay и Amazon – оказва се, че наличните модели са в пъти повече, цените са по-ниски и единственият ви проблем вече е как да се сдобиете с желания Nerf, без да се излагате на риск от некоректен продавач или доставчик.

Оказва се, че и за този проблем вече има лек – на пазара има посреднически фирми за покупка от eBay и Amazon, които ще организират плащането и доставката на желания от вас продукт до дома ви. Техните експерти биха консултирали избора ви на търговец, ако имате нужда, както и намирането на конкретен артикул, ако това е необходимо.

И така се оказва, че да пазаруваш от eBay и Amazon е не само лесно, но и изгодно и гарантирано – и то без да напускаме удобния си диван вкъщи.

Как се намира информация за забележителности

Това определено е един много добър въпрос, понеже на много хора всеки ден им се налага да търсят информация по някаква причина. Дали имат нещо свързано с тяхното ежедневие, искат да отидат на разходка някъде или просто да напишат един разказ на тема „Езерото Байкал“. Варианти много и най-вероятно най-популярният сред тях е Wikipedia, но в същото време толкова много хора я използват, че вече се знае от къде е текста. Какво да направим тогава, от къде да намерим информацията, която да е актуална, достоверна и по обемна?

За съжаление, подобен сайт няма. Ще трябва да комбинирате няколко начина за търсене на конкретната информация. Да речем, че ви трябва информация за lake Baikal. Искате да си направите една презентация, за да я представяте пред колеги/съученици, но искате да вложите повече смисъл, чувство в нея, за да могат хората наистина да ви разберат и да искат да се информират повече за езерото и да спечелите техните овации. Какво правите – не взимате всичко от Wikipedia на първо четене. Фокусирайте се върху това, да разделите информацията на равни и смислени парчета. Първо започнете с локацията, какво се намира около него, какво може да бъде видяно в някакъв обхват от района и други подобни.
След това може да наблегнете върху историята на езерото и прочие. Хубаво нещо, което можете да вземете от Wikipedia е подредбата на темите. Когато влезете в Wikipedia по търсене на някаква тема, виждате как в едно сиво квадратче има подредени – история, размери, флора, фауна или тематиката, която ви е нужна. Точно така можете да сисетматизирате и вашата презентация за lake Baikal, но вместо да взимате цялата информация от там, намерете в няколко различни сайта и винаги четете какво пише. Някъде може да има добавено нещо повече, някъде премахнато, зависи.

Най-добрите презентации се получават,  когато прочетете цялата ви нужна информация внимателно и я систематизирате по точки. Ако ви интересува и нещо за снимките, там е изцяло по ваш избор.
Хубавото на интернет е че всеки може да направи сайт за дадено място – било то културно или природно. В тях се публикува само полезна и правилна информация, дори ако напишете lake Baikal, ще видите че излиза сайт точно за него, заедно с Wikipedia. Изключително лесен начин да набавите цялата информация, която ви е нужна.

Така че, ако искате да направите хубава и смислена презентация, курсова работа, есе или каквото сте предприели, то тогава не се впускайте веднага в Wikipedia, защото можете да намерите много по-добър източник, от колкото си мислите. Просто трябва да се разровите в мрежата.

Хубав лаптоп за малко пари – мисията е възможна

Лаптопите се превърнаха в неразделна част от ежедневието за много хора – от ученици до пенсионери. Технологиите постоянно се развиват, и заедно с това цените падат – ако средната цена на сносен лаптоп до преди 3-4 години беше около 1000 лева, то в момента може да се намери приличен модел за около и под 800 лв.

Въпреки това не всеки е склонен да се раздели с подобна сума, освен ако мобилния компютър не е наистина необходим. Хубавото в случая е, че препълненият пазар на нова техника и постоянното обновяване на офис машините позволява да се развие доста сериозен като обеми и мащаб пазар на всякаква техника втора употреба.

Немалка част от този пазарен сегмент обхваща точно лаптопите втора ръка. Употребяваните мобилни компютри са всъщност доста добро решение за бюджетна покупка, защото почти във всички случаи разполагат с остатъчна гаранция (ако се купуват от човек), или са преминали цялостен преглед и имат нова гаранция (осигурена от продаващата фирма и в рамките на от 3 до 12 месеца).

Защо си струва да си купим лаптоп втора ръка?

На първо място това обикновено са качествени мобилни компютри от реномирани производители, които преди продажба са преминали тестове и обновяване. Цената им е в пъти по-ниска от това, което са стрували като нови, а в същото време показателите им отговарят на всички изисквания за средностатистическата ежедневна употреба.

Заедно с това лаптопът втора употреба често разполага с гаранция, каквато предлагат и магазините за нова техника, но на доста по-добра цена. Ако изискванията към преносимия компютър не са особено специфични, няма никаква причина да изхарчим повече пари, само за да „свалим найлона“ на новия си лаптоп.

Много често експертите от магазините за техника втора ръка са по-запознати от продавачите в стандартните магазини, така че спокойно бихме могли да се доверим на тяхната препоръка за подходящ лаптоп за нашите нужди. Такъв пример за  покупка на лаптопи втора ръка е онлайн магазинът на Пласико, където бихте могли да попитате и да получите изчерпателна информация за покупката на следващия си мобилен компютър.

Как да се грижим за дрехите си

Съвременната мода изразява силно желание за комфорт и функционалност през целия ден и това е така, защото хората искат да бъдат в добра емоционална и физическа форма в ежедневието си.  Този нова, спортно-елегантна тенденция, наречена  *athleisure*,  налага нов стандарт в прането и предизвиква разнообразие от стилове, материи, цветове и принтове, които безспорно „разтягат” платовете.  Но защо ние все повече искаме дрехи, които обединяват комфорт и стил в едно; искаме дрехи, които са вдъхновени от спортното облекло?
За да разберем по-добре връзката между хората и техните дрехи, Ariel предприе поредица от проучвания, с водещия в областта на когнитивната психология, д-р Лорънс Розенблум от Калифорнийския университет „Ривърсайд” (Riverside), който изследва в дълбочина  когнитивността на тъканите. Този термин описва ефекта на нашите дрехи върху подсъзнанието ни и върху начина, по който възприемаме себе си, върху начина ни на мислене, изследва ефекта на дрехите върху нашите настроения и поведение.
Съществуващите изследвания показват, че хората са по-ефективни, когато са облечени в дрехи, пряко свързани с важни аспекти на задачата, която извършват. В допълнение, ранните експерименти дават сигнал, че ефективността на изпълнение се подобрява, когато сме облечени в  чисти и удобни дрехи. Така че, чистите  и удобни дрехи наистина имат значение, когато става дума за благополучие  и ефективност. Ние сме това, което носим.
Тъй като дрехите имат важна роля в ежедневието ни, грижата за тях е от огромно значение и изисква не само продукт, който да премахва петната, но и да помага за поддържането на добрия външния вид на дрехите и запазване на качеството на материята при допир. Дрехите се нуждаят от продукт, които да запазва качествата им след всяко следващо пране и след всяко следващо обличане.
Ето защо новият прах на Ariel с концентрираната си формула поставя нов стандарт в грижата за дрехите катAriel&clothesо не само осигурява  безупречни премахване на петната от първото изпиране, но освен това защитава влакната и запазва стила, комфорта и удобството на дрехите. А количеството прах е по-малко от преди.  Една мерителна лъжица Ariel от подобрената формула изисква 35% по-малко продукт и същевременно ви осигурява по-добро премахване на мазните петна (в сравнение с предишните Ariel Mountain Spring и Ariel with a touch of Lenor без концентрирана формула), по-наситени цветове ( в сравнение с Ariel Color без концентрирана формула) и по-дълга свежест (в сравнение с Ariel без концентрирана формула).
Със специалния дозатор, включен в новата опаковка на Ariel, е много по-лесно да измерите правилната доза, което означава, получавате най-доброто за вашето пране.
Защото, дрехите днес не са просто тъкани – модерният гардероб, като съвременния начин на живот, става все по-динамичен.
Грижете се за дрехите, които обичате с Ariel.
Чрез тристепенната технология FibreScience новият Ariel  почиства, защитава и преминава отвъд премахването на петната, като по този начин се грижи за дрехите, които обичате. Само една доза от новия Ariel почиства безупречно, осигурява дълбоко премахване на петната, почиствайки тъканите в дълбочина, за да се премахнат всички следи от петна,  както видими, така и невидими.
Благодарение на технологията „Advanced Protect”, Ariel предпазва дрехите от повторно посивяване на тъканите.
И също така Ariel помага на тъканите да запазят свежото си ухание по-дълго време.
*аthleisure – комбинация от аthletics и leisure (спорт и свободно време)

Как да изберем правилния болт

В ежедневието, в дома или офиса, много често се налага да закрепим, прикрепим или сглобим различни части в едно цяло. Дали ще сглобяваме мебели, маси и столове, ще прикрепяме етажерки към стената или ще събираме компютри – болтовете са неразделна част от тази „ремонтно-асемблираща” дейност.

На пазара има немалък брой различни болтове, всеки от тях създаден за да задоволи по най-добър начин нуждите на всеки професионалист или домашен майстор.

Най-често разпространените видове болтове

 • коларски болтове
 • болтове с шестостенна глава
 • болтове с вътрешен шестостен
 • Г-образни и U-образни болтове (без глава)

Болтовете могат да бъдат с цяла или частична резба, както и без глава – т.нар. шпилки. Размерите в Европа са в милиметри (с изключение на Обединеното кралство), а в САЩ се използват инчове (”). Повече информация за различните видове болтове може да получите на itt.bg.

Запазете стария болт

Намирането на подходящ и точен заместител на стар болт не е лесно, особено когато става въпрос за по-стари сглобки. Затова е добре да запазите използвания болт и с него да отидете в магазина, където с точни измервания с шублер и визуално сравнение да изберете правилния елемент. Имайте предвид, че еднакви на пръв поглед болтове огат да имат минимална разлика в стъпката на резбата, а това естествено ще бъде проблем. В такъв случай трябва да се търси нов болт, който да идва в комплект с правилната гайка.

Болтове от различни материали

Естествено болтовете могат да бъдат произведени от различен материал, в зависимост от изискванията на целите и цената. Неръждаемите болтове са по-скъпи, но могат да се ползват навън, в по-агресивна среда, където вероятността от корозия е голяма. Някои болтове са допълнително заздравени, но пък не отговарят на други изисквания за опън и огъване.boltove

Галванизираните болтове са покрити със слой цинк за да са по-издръжливи към корозията – те са добра алтернатива на неръждаемите болтове.

Означения върху болтовете

Често се налага да заменим болт, който е в огромна степен повреден или скъсан. Тогава на помощ за идентифициране на правилния заместител идват означенията, които много от болтовете имат върху главата. Естествено това важи основно за големите болтове, но трябва да се научим да разпознаваме тези символи, които показват дължината, стъпката на резбата, ширината на болта и главата.

Vivacom Art Hall посреща новия век на българското кино

На 15 януари от 19.00 ч. във VIVACOM Art Hall ще се състои премиерата на авторската изложба на Росен Йорданов – „Година 101: Новият век на българското кино“. Оригинални плакати, вдъхновени от старите незабравими филми, дават съвременна интерпретация на шедьоври от съкровищницата на киното, с които са израснали няколко поколения българи. „Опасен чар“, „Оркестър без име“, „Преброяване на дивите зайци“, „Вилна зона“, „Господин за един ден“ и още 20 класически заглавия, адаптирани през модерните технологии и възприятия, които пренасят въздействието и посланията им в новия век на българското кино.

Bonshans-inspectore„Исках да покажа моята гледна точка, емоцията, запазила се толкова години. Като зрител, когото тези филми са забавлявали, докоснали са емоционално, и в крайна сметка – са повлияли на светогледа ми“ – споделя авторът на изложбата Росен Йорданов. Освен работата си като художник и графичен дизайнер и реализирането на визията за много музикални проекти, сред които „Естрада“ на Добрин Векилов – Дони и първите албуми на Владимир Ампов – Графа, през последните години той сътрудничи с редица режисьори по дизайна на идеите и плакатите за филмите им. Сред тях са „Съдилището“, „Съвместимост“ и „Другия“ на Стефан Командарев и „През сълзи“ на режисьора Станимир Трифонов. Росен Йорданов е дизайнер и художник и на проектите „На границата“ (сериал по разказите на Йордан Йовков, излъчен по БНТ), „Часовникът на Брежнев“, „Сънувах Европа“ и др.Print

Експозицията „Новият век на българското кино“ ще бъде представена от проф. д-р Станислав Семерджиев – ректор на НАТФИЗ, изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища (CILECT) и председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи – БАФТРС. На премиерата ще присъстват много от актьорите, сценаристите и режисьорите, участвали в създаването на филмите, които вдъхновяват проекта.

Изложбата ще може да бъде разгледана във VIVACOM Art Hall до края на януари. През следващите седмици тя ще бъде придружена от прожекции на филми, попаднали в селекцията на автора, и от дискусия за бъдещето на изкуството на големия екран у нас.

Прахосмукачки от Rowenta

През ноември 2015 г. немската марка Rowenta предложи на българския пазар два революционни модела прахосмукачки с ненадмината производителност и изключителни нива на шум в режим на работа. Silence Force Multi-Cyclonic и Silence Force 4A са новите модели прахосмукачки от емблематичната високоефективна и тиха серия Silence Force на марката, разработени така, че да отговорят на различните потребителски предпочитания, без компромис от гледна точка на всмукателна мощност, ефективност при почистване на различни подови настилки, нива на филтрация и клас енергийна ефективност.

SF4Скорошно европейско проучване1 показва, че 43% от потребителите не са доволни от нивата на шум на прахосмукачките без торбичка. Именно за това, Rowenta работи усилено в посока разработване на иновативни решения, които гарантират едновременно мощни и безшумни уреди за почистване. Резултат от последните са новото поколение прахосмукачки Rowenta Silence Force, които предлагат перфектна комбинация от отлично представяне и тих работен режим, независимо дали потребителите предпочитат уред с торбичка или без торбичка – с почистващ се контейнер за прах.

За тези, които търсят иновативни и модерни решения за своя дом Rowenta създаде най-тихата мултициклон прахосмукачка – Rowenta Silence Force Multi-Cyclonic. Уникалният уред без торбичка гарантира дълготрайно безкомпромисно поведение при почистване на всякакви подови повърности при несравнимо ниски нива на шум. Благодарение на усъвършенстваната технология мултициклон, 99% от засмукания прах отива директно в контейнера и само 1% попада в последващите три нива на филтрация. Така 99.98% от праха е филтриран, включително микроскопичните прахови частици и въздухът, който напуска уреда е чист.

Със Silence Force Multi-Cyclonic се работи лесно и удобно, а ALL RIGHTS GIVENкомпактните й размери позволяват да се съхранява във всеки шкаф. Всмукателната мощност може да се регулира само с една ръка от новата ергономична дръжка Ergo Comfort, а с вградената в нея четка, деликатните и труднодостъпни повърхности се почистват за миг. Прахосмукачката притежава мощност от 750W, която постига същите отлични резултати при почистване като при прахосмукачка Rowenta с мощност 2100W, благодарение на високоефективния си мотор. А изправането на контейнера вече не е толкова досадно, тъй като се извършва само с една ръка и без директен контакт с праха – удобно и хигиенично решение на екслузивната система за почистване Clean Express Ergo.

За потребителите, които залагат на традицията и предпочитат прахосмукачки с торбичка, но държат на високата ефективност Rowenta представя революционния тих модел Rowenta Silence Force 4A, отличникът сред прахосмукачките от своя клас, който се отличава с 4 показателя клас А според енергийния етикет на ЕС за прахосмукачки2. Rowenta Silence Force 4A се справя безупречно с почистването в дълбочина на килими и твърди подови настилки с процепи с помощта на специалната четката. Тя е проектирана така, че да максимизира въздушния поток и да осигури отлични резултати, както и благодарение на високоефективния си мотор с мощност от 750W, с който уредът постига клас А на енергийна ефективност. В допълнение уредът е и най-тихата прахосмукачка в своята категория, с ниво на шума от 66 децибела при максимална мощност и едва 64 децибела в режим „Тишина“. Последният осигурява ниво на засмукване, което е повече от достатъчно за почистване на всякакви повърхности. Освен това Rowenta Silence Force 4A намалява разхода на енергия с 60%, като същевременно предлага по-добър краен резултат. С 10 пъти по-добри нива на повторни емисии на прах от тези, определени от стандарта „енергиен етикет“, прахосмукачката Silence Force 4А гарантира перфектна филтрация и не позволява на алергенни микро-частици да попаднат във въздуха. Торбичката Hygiene+ се състои от четири слоя материали с различна плътност, които задържат близо 99,99% от частиците и предотвратяват отделянето на облак от прах, при смяна на торбата. Освен изключително елегантния си дизайн, Silence Force 4А е изключително практична, лесна за ползване и подвижна – движи се лесно във всички посоки, без опасност от преобръщане.

С тези две революционни прахосмукачки Rowenta за пореден път доказва високото качество и надеждност на своите уреди за почистване, които гарантира чрез тестовете за издръжливост, симулиращи 10 години интензивна употреба.


 1. Потребителско проучване на „пазара на прахосмукачки, от гледна точка на потребителите“ – септември 2013 г., Франция/Германия/Италия.
 2. Енергийният етикет (energy label), въведен през 2014 г. за дребната домакинска техника, описва енергийното потребление на продукта, съобразно строги стандарти, които се прилагат за всички марки. Признат в 28 страни, той представлява списък с критерии, които купувачите могат да използват за сравняване на различните продукти. При прахосмукачките етикетът включва 4 основни критерия: потребление на енергия, почистване на килими, почистване на твърди повърхности и повторни емисии на прах.