Видеонаблюдение в училищата и детските градини

Системите за видеонаблюдение намират все по-широко приложение в институциите с обществено значение, в това число училищата и детските градини. Те се използват като превантивна мярка за различни нарушения, както и за да се осъществява качествен контрол и защита.

Защо училищата и детските градини се нуждаят от камери за видеонаблюдение?

През последните години станахме свидетели на притеснително много случаи на насилие над деца и учители, което означава, че тези институции се нуждаят от допълнителен контрол. Чрез видео камерите най-лесно би могла да се установи причината за даден конфликт или да се накажат нарушителите при наличие на някакво посегателство.

Видеонаблюдението в сградите на училищата и детските градини спомага стриктното следене на учебния процес и програма. Мониторингът често се пренасочва към областния инспекторат по образованието, което също подсигурява добър контрол. По този начин се повишава и дисциплината на учениците.

Камерите за видеонаблюдение оказват добър психологически ефект върху евентуалните нарушители, тъй като успяват да премахнат усещането за безнаказаност у тях.

Те са незаменими и по време на изпити, защото чрез тях се постига максимална ефективност, обективност и безпристрастност, особено при наличие на нарушения, защото дават възможност за наблюдение в реално време.

Необходим ли е голям бюджет за въвеждане на видеонаблюдение в училищата и детските градини?

Със сигурност изграждането на добре функционираща и модерна система за видеонаблюдение в едно училище или голяма детска градина изисква отделянето на повече финансови средства. Цената се повишава, ако се включат камери и във външното пространство около сградата.

Съвременните системи за видеонаблюдение с висока резолюция вече са съвсем достъпни и дори с по-нисък бюджет може да получите качествена услуга. Изключително важно е да се доверите на доказала се фирма, която професионално да извърши инсталирането на камерите.

Къде е важно да има поставени видео камери?

  • На входовете/изходите на сградите – изключително важно е да се документира влизането и излизането на всеки един външен посетител в учебното заведение. Така се осъществява контрол и върху бягствата от час на учениците в училищата.
  • В учебните стаи – по този начин може да се наблюдава реалната учебна атмосфера, както и да се проследяват отношенията между учителите и учениците. Намалява се също рискът от преписване по време на контролни работи други изпити.
  • В коридорите – така може да се следи за нерегламентирано ранно пускане на учениците от час, а и да се установяват причините за конфликти между ученици в междучасията.

И за родителите, и за служителите в образователната система, основен приоритет трябва да бъде безопасността. Видеонаблюдението е един от най-ефективните начини за осигуряване на добра защита и за повишаване качеството на образованието.

Камери за видеонаблюдение за всяко място и ситуация: https://www.vijdamte.bg/cameras.

Избор на геймърски компютър – важни неща, които трябва да се знаят

Как да изберем добър геймърски компютър на нормална цена? Възможно ли е да се сглоби или по-добре е да се закупи по-евтин геймърски компютър?

Най-важен е изборът, разбира се, на конкретния човек! Ако искате гарантирано добра техника на ниски цени, вижте в https://plasico.bg/gamezone/геймърски-настолни-компютри , а за повече информация – четете надолу.

Въпреки това настоящата статия дава полезни съвети по тези въпроси.

Геймърските компютри  могат да са нисък, среден и висок клас, докато компютрите на супер маниаците на гейминга са от висок клас

Направата на геймърски компютър по поръчка (например на Zalmann Z11-NEO) е напълно възможна. Сглобяването е желателно да се поръча във фирма или на лице, което има добра репутация в тази сфера. Тъй като често не са налице всички необходими компоненти, по-добре е да се изчака за няколко дни.

Когато се поръчва, е важно да обясни какво се очаква от новия компютър, защото реално има по-евтино универсално решение, но за заклетите фенове на съвременните видео игри тази опция не винаги е решение. Някои фирми предлагат онлайн компютърен конфигуратор и допълнителни консултации.

Плюсове са доста: възможност да се изберат индивидуално характеристиките и дизайна на геймърския компютър, за да отговарят на конкретните нужди и вкус. При сглобяването по поръчка, в същото време, е възможно да се постигне най-ниската цена, както и увереността, че всичко е направено перфектно, според индивидуалните изисквания.

Недостатъци: правилният избор на компоненти, качеството на изработката и надеждността на компютъра силно зависят от уменията на майстора или фирмата, на които е поверено това.

И все пак – заслужават ли си усилията и оправдан ли е рискът?

В повечето случаи ДА, когато възложителят знае точно какво иска, той има основните знания и умения,  защото човек, който няма дори минимален опит, ще направи много грешки. От грешен или не съвсем точен подбор на комбинация от компоненти , може да се стигне до едно недоносче като геймърски компютър.

Направените грешки могат лесно да увеличат спестените 5-10% от цената на геймърския компютър, а освен това, връщането на погрешно поръчан сглобен по поръчка продукт на фирмата или майстора, може да бъде проблематично.

И при липсата на необходимите знания и умения от страна на фирмата или майстора, има голяма вероятност да се получи небалансирана система или да се направят критични грешки.

Фабричен геймърски компютър  – винаги може да се закупи у нас и в чужбина.

Изглежда, че в този случай всичко се свежда само до въпроса за парите, тъй като качеството зависи почти линейно от цената – колкото е по-висока, толкова по-мощен е компютърът.

За да се опрости допълнително задачата, магазините често дават на някои модели етикети като „Най-добър компютър за видео игри“, „Компютър за игра и учене“, „Най-добър мултимедиен компютър“ и т.н., а за потенциалния купувач се добавя етикет като: „Геймърският компютър на 2019“ – т.е. вземи и купи!

Естествено, такива маркетингови трикове са ясни и не трябва да се обръща внимание на тях!

Плюсове: относителна лекота на избор, качество на изработка, много често висока надеждност и тиха работа.

Недостатъци: често има невъзможност да се промени първоначалната конфигурация, понякога цената е висока, някои модели дори от добри производители имат много слаба охладителна система.

В крайна сметка, решението е индивидуално!

Настолни компютри и технологии

Електронните компютри датират от средата на 20 век. През годините съставните части на познатите ни днес настолни компютри са се видоизменяли многократно. Неизменно са се запазили няколко компонента – вътрешна памет, централен процесор и входно-изходни устройства. Първите компютри са били с размерите на средно по големина помещение и с електрическа мощност около 100 kW. В продължение на годините технологичната революция набира мощ, като пропорционално с нея набират скорост и самите персонални компютри. Това набиране на мощност може да се възприеме и в букваления и в преносения смисъл. До този момент компютрите са познати само във вида на настолни. Само за няколко години скоростта на масовите настолни компютри се увеличава милиони пъти. Тенденцията върви в посока размера на съответните конфигурации да е обратно пропорционален на техния физически размер. Най-мощната машина в света представлява гигантски суперкомпютър  и се намира в центъра за изследвания на НАСА в САЩ.
В настоящето, в епохата, в която живеем информацията е издигната на пиедестал. От голямо значение е да се получава информация за определено събитие още в същия момент, в което се е случило. Появили са се хиляди приложения за телефони, смартфони, таблети, лаптопи и други носители на информация. Но точно тяхното основно предимство е и основен недостатък. Лесната преносимост и компактност, крият опасенията за запазване конфиденциалния характер на информационния поток.
Всички видове настолни компютри са надеждни в това отношение. При тях защитата не се изразява само в защитни програми на електронното съдържание, а се използват и други подходи и методи. Пример в това отношение е факта, че за запазване на държавните тайни се изпозват единствено настолни компютри, които по никакъв начин не са свързани с електронната мрежа и интернет.
По дефиниция, тези компютри са предназначени да обслужват един човек, като подпомагат неговата дейност. Дали ще се въвежда информация, ще се обработват данни, анализират или систематизират такива, настолните машини поемат своята роля и облекчават човешката дейност.

В 21 век компютрите са еволюирали до толкова, че са се превърнали в неделима част от ежедневието на хората. Като размери са много по-компактни и мощни в сравнение със своите предшественици. Именно това е и причина вече почти във всеки дом да има поне по един компютър. Преди години тези машинки са стрували купища пари, а днес именно, заради непрекъсното развитие на технологиите човек може да се сдобие с добър компютър на прилични цени. На българския пазар има много фирми и магазини предлагащи ИТ техника, но ако търсите наистина изгодни оферти като цена и качество на настолните компютри, то разгледайте каталога на Plasico IT Superstore на https://plasico.bg/компютри-и-компоненти/компютри/настолни, където ще откриете богат избор от модели и марки с различни параметри, които да отговарят на вашите нужди.

Кои са най-добрите модели на Acer Aspire?

Конкуренцията при производството на преносими компютри наистина cerа е ожесточена. Като се има предвид, че последните години лаптопите изместват по търсене настолните модели можем да кажем, че е оправдано водещите компании да бълват техника  и то с все по-добри характеристики.

Трудно бихме концентрирали вниманието си върху определена марка и това се дължи на факта, че производителите на лаптопи предлагат почти идентични модели на едни и същи цени или ако има разлика, то тя въобще няма да е фрапантна. Като част от световните лидери в този вид техника Ейсър представя на многочислената си аудитория красиви лаптопи и то с достатъчно качествени параметри, които да бъдат действително привлекателни за потребителя. Вижте лаптопи Acer от Plasico.bg  и най-вече серията Acer  Aspire.

Атрактивният им дизайн е наистина впечатляващ. Цветни и закачливи тези модели са наистина едно прекрасно предложение за подарък на любим човек и цената им е толкова достъпна, че дори няма нужда да я мислите. Сравнително големият тъч пад на Acer  го прави много удобен за работа и игри. По-ниския ценови клас от серията лаптопи са подходящи за домашна употреба и не толкова голямо натоварване. Ако търсите нещо по-професионално ще се изкачим едно стъпало нагоре. Ултра тънките лаптопи Ейсър са хита на сезона и това, че освен елегантни и модерни като дизайн са и доста леки ги прави идеалният лаптоп за работа. Всичко по клавиатурата е направено по начин, който да улесни употребата на преносимия компютър. То е истинско забавление и удоволствие.

Дори да си мислите, че сте намерили подходящия модел, след като видите друг започвате да се разколебавате. Това предлагане на разнообразни лаптопи е свързано с това да даде на купувача възможност сам да избере на кой от вариантите  Acer  да заложи. Това често пускане на нови продукти пък цели, марката да е непрекъснато във върхушката от иновации и във всеки един момент да е конкурентно способна и да предложи по-добър модел от своите конкуренти в бранша. Не можем да кажем кой от моделите Ейсър е най-добър и дали може да се пребори с конкурента си Леново например. Какъвто и лаптоп да изберете, дали той ще бъде Acer  Aspire или друга модификация на марката имайте предвид, че няма сто процентова гаранция, че именно вашият лаптоп няма да посети сервиза. На практика става така, че десетина процента от лаптопите, без значение от бранда, под който са произведени подлежат на гаранционен ремонт. Неоспорим факт, който се дължи на серийното производство на моделите Acer  и няма как да бъдат избегнати пропуски при тяхното сглобяване и дори транспортиране.

Как да изберем компютър?

При избора на нов компютър или лаптоп сме затрупани от хиляди възможности и марки на пазара. Има марки обаче, които се набиват на очи като Dell, Teshiba и Sony въпреки, че има и други сред, които да изберете. Кой е най-подходящ за мен? Всяка марка има много варианти от типове, модели и различни ценови диапазони, както и размери, като това е възможно да доведе до крайно затормозяване на купувача, особено ако това е първия ви път, в който ще си купувате компютър или лаптоп.

За да можете по-лесно да разберете какъв компютър или лаптоп ще си купите е най-добре първо да определите какво ще правите с него. Имате ли нужда от компютър за училище и работа? Или пък ще ви трябва лаптоп за пътувания напред-назад? Ще го ползвате за развлечение, слушане на музика или гледане на филми?  След като си отговорите на предходните въпроси, ще можете практично и далеч по-лесно да направите своя избор.  Ще може лесно да се фокусирате върху хардуер конфигурацията, както и да формирате правилно софтуерите, които ще ползвате, за да знаете точно какви спецификации са ви необходими от бъдещия ви електронен приятел.

Най-добрия компютър или лаптоп е този, които най-добре приляга на нуждите ви!

Като начало може да започнете избора си с едни от най-важните характеристики, а именно процесора, оперативната памет и обема на твърдия диск. Процесора е определящ за скоростта на вашия компютър независимо дали е преносим или стационарен. Геймърите или запалянковците по игри определено ще имат нужда от най-силните процесори предлагани на пазара, но ако търсите компютър, който да ви служи просто като портал към интернет, за да прочете електронната си поща то тогава можете да се ориентирате към по-малки процесорни възможности, които лесно ще откриете във всяка марка компютър. Оперативната памет е тази памет, която съхранява информация за програми, които са стартирани на вашия компютър и извършват някакъв тип работа в момента. Тоест ако планирате да работите с няколко или много програми едновременно то определено ви трябва повечко оперативна памет или така наречената RAM памет.

От друга страна ще трябва да се съобразите и със обема от файлове, които смятате да поддържате на своя компютър, а и да не знаете точно колко файлове като обем ще запишете е винаги добре да имате повечко пространство. Файловете се записват на твърдия диск, като в днешно време има няколко основни типа дискове. Едните са старите и добре познати HDD, който в същността си са въртящи дискове , на които се записват вашите файлове, но има и SSD, които пък записват файловете ви в малки чипове и за момента са считани за най-бързите, което помага изключително много при работа и обработка на множество файлове, но пък от друга страна са почти 2 пъти по-скъпи от обикновените дискове.

 

Знаейки вашите компютърни нужди и желания може вече лесно да определите какъв компютър или лаптоп ви е нужен. Какъв хардуер и вероятно софтуер. Ако вече сте готови да изберете подходящ за вас компютър то тогава може да погледнете обявите за компютри, лаптопи, хардуер и софтуер в сайта за обяви Prodava.se

Желая ви успех и не забравяйте да питате за гаранция!
Хубаво е да се подсигурите.

Новият Iphone 7 – мнения, новости и промени

Колко от вас имат смартфон? Много, нали? Колко от вас имат Iphone ? Отново доста хора. Добре, ако вие попадате в тази група на Iphone потребителите, вече излезе новият – Iphone 7 и 7+.

Само до седмица вече ще е наличен по магазините, а за в България, не се знае колко време ще му отнеме да пристигне. Преди да се забързате към магазините обаче, би трябва да знаете няколко неща за новият модел смартофн.

Все още може да гледате нови филми на него, но с една уловка – слушалките. Първо, трябва да ги закупите отделно, като безжичният комплект струва около 160 долара. Ще има и жични решения, но за тях цена още не е обявена. Безжичните слушалки издържат на батерия 5 часа и могат да се презареждат в безжичната кутия, която също играе ролята на батерия за слушалките. Значи ако си вземете Iphone 7 със слушалки и кутията им, ще носите грубо 3 батерии.

Доста преносима енергия, но какво захранва? Самият смартфон външно няма почти никакви промени, освен леко заоблени краища и няколко нови цвята. Да не забравяме белият кант, които играе ролята на антена.

Голяма спекулация в интернет пространството бяха двете камери, които новият смартфон, ще има. Уловката е там, че при 7 има само една, а при 7+ -две. Камерата се очертава да е уникална с 8 кратен оптичен (ОПТИЧЕН) зуум и куп други функции. Двете камери пък на плюс версията, се използват за по-добро приближение при снимане. Екстра, която би се харесала на повечето фотографи. Вече е възможно да заснемате нови филми с вашият Iphone.

Друга добра новина за всички. Докато 6 и 6+ версиите бяха устойчиви на капки, сега новите модели са устойчиви до 50м дълбочина във вода. Проблемът с намокрящите се говорители е решен, като те сами ще изтласкат водата.

Apple представиха и два нови модела умни часовници – Apple smartwatch 2 и Apple smartwatch Nike. Вторият е с пряка колаборация с компанията за спортни стоки Nike и е насочен изцяло към спортуващите. Има голямо количество от приложения, които да помагат за подобряването на вашата тренировка. Дори няколко пъти се спомена, че ще се опитат да ви ентусиазират повече да тренирате.

В крайна сметка, новият Iphone е по-скоро обновление на старата версия с няколко нови допълнения. Дали ще си го купите – зависи изцяло от вас.

Трябва ви сървър – обърнете се към професионалисти

В последните години едва ли има бизнес, който да не е дори и малко обвързан с информационните технологии (ИТ). Дали се ползва компютърна счетоводна програма, електронна поща, система за управление и оптимизиране на обслужването на клиенти (CRM) и/или планиране на ресурсите (ERP) – ежедневието ни е толкова зависимо от ИТ, че много от по-младите служители дори не могат да си представят работата без компютри и Интернет.

Всичко това е прекрасно и едва ли някой би оспорвал предимствата на ИТ за подобряване на бизнес процесите, но има няколко важни предпоставки, които трябва да се имат предвид за максимално изполване на възможностите, които технологиите предоставят.

Всички знаем, че ИТ специалистите са сред високоплатените професионалисти (това важи особено за администрация на Linux сървър), и много от малките и средни предприятия не могат да си позволят назначаването на такъв служител на постоянен ангажимент. В същото време тези компании също имат нужда от мейл сървър (мейлите са задължителни за 21 век), уеб-сървър (върху който работят CRM, ERP, CMS и другите уеб-базирани системи) и евентуално вътрешен за офиса сървър (т.нар Интранет).

Най-добрият вариант за решаване на горния казус е използването на фирма осигуряваща аутсорсинг на ИТ услуги. По този начин компаниите си осигуряват безпроблемна работа на системите и имат възможност да се съсредоточат върху собствените си основни бизнес процеси, които носят приходи за предприятието.

ИТ аутсорсинг фирмите предлагат различни нива на услугите със съответните гаранции (SLA – service level agreement), които биха удовлетворили и най-претенциозните клиенти. Най-важното в случая е да поставим стабилни основи на нашите взаиоотношения, като заедно с избраната фирма одобрим детайлно задание на изискванията на възложителя, което следва да залегне максимално подробно в договора за ИТ услуги. Тук голяма е ролята на ИТ фирмата, която трябва да консултира професионално потенциалните си клиенти относно възможностите за поддръжка на ИТ системите.

Една от доказалите се фирми на нашия пазар, с близо 15 годишен опит в областта, е Myserver.bg – ако обмисляте използването на ИТ аутсорсинг услуги, задължително направете среща-консултация и ще получите професионално мнение което може да ви спести много време и ресурси.

Кой акумулатор е подходящ за колата?

Поне веднъж на няколко години на всеки шофьор се налага да замени акумулатора на използвания автомобил. Ако колата е служебна, ситуацията е прекрасна – няма какво да се тревожим за проблемите с колата, защото те ще бъдат решени по административен път и друг ще плаща сметката.

Какво правим обаче, когато трябва да изберем нов акумулатор на личния си автомобил? Ето няколко насоки, които ще помогнат на всеки да се ориентира в джунглата от предлагани модели и разновидности на автомобилни батерии, така че да се снабди с качествен акумулатор на най-добра цена.

Съвети за избор на акумулатор

Капацитет на акумулатора

Една от най-важните характеристики на батерията (не само автомобилната) е нейният капацитет. Капацитетът на автоакумулаторите се измерва в амперчасове, означавани като Аh. Принципно, няма да сгрешите, ако закупите акумулатора с най-голям капацитет, който може да се побере в предвиденото във вашия автомобил място за монтаж.

Защо да изберем акумулатор с по-голям капацитет?

  • Ще имаме по-дълъг престой на автомобила с включени или забравени ел. консуматори при спрян двигател, при което няма да се затрудни последващото стартиране.
  • Ако се наложи, ще си осигурим по-дълго пътуване с неизправен алтернатор (който не зарежда).
  • По-голям брой завъртания на мотора при затруднено запалване и/или при отрицателни температури.

Стартов ток на акумулатора

Всеки акумулатор има означение на видно място, което показва стартовият ток, измерван в ампери /А/. Стартовият ток за акумулаторите произвеждани в страните от Европейския съюз, се определя съгласно стандарт ЕN-европейски норми, след охлаждане на акумулатора до минус 18 градуса. Естествено, при равни други услувия, акумулаторът с най-висок стартов ток е за предпочитане (не е задължително той да е най-скъп).

По-високият стартов ток при акумулаторните батерии осигурява:

  • Лесно стартиране на двигателя при по-ниски температури.
  • по-дълъг експлоатационен живот.

Обслужване на акумулатора

Според начина на обслужване, автомобилните батерии се делят на необслужваеми (maintenance free) и обслужваеми акумулатори. Наименованието необслужваем означава, че този тип батерии нямат нужда от доливане на киселина (акумулаторна вода), за да се поддържат в изправност.

Недостатъци на обслужваемите акумулатори:

  • Периодична проверка на нивото на електролита и съответно доливане на вода при необходимост
  • имат по-бърз саморазряд (загуба на капацитет).

Технологичните новости, които ни очакват през 2012 г. в България

Новата 2012 година е вече тук и заедно с нея и всички нови технологии, които за добро или лошо ще променят живота ни.

Кабинетът е решен тази година въпреки кризата и всички бюджетни ограничения в множество сектори, да внедри най-малко 100 нови електронни административни услуги за бизнеса и гражданите. Тези услуги, които всички наричаме електронно правителство ще се предлагат в интернет денонощно, всеки ден, без да имат почивен ден.

Електронното правителство ще ни спести много време, обикаляне из различните институции, бюрокрацията и контакта с чиновниците, който понякога е значително изнервящ. Ще бъде пуснат и най-новия проект на правителството – онлайн общуване с държавата, което ще стане посредством нов документ с чип или наричан още електронен идентификатор. Казано с други думи ще имаме електронна лична карта, но това ще става по желание на гражданите, а няма да бъде задължително.

През 2012 г. ще започнем да използваме и едно ново съкращение LTE. Знаете ли какво означава това? Най-новият технологичен писък за високо скоростен мобилен интернет и обмен на данни се нарича LTE, съкращение от Long Term Evolution. Причислява се към т. нар. четвърта генерация мобилна технология и благодарение на нея ще използваме значително по-бърз мобилен интернет.

За още по-голяма яснота ще ви кажа, че LTE интернетът, спрямо 3G-мобилната мрежа е около 15 пъти по-бърз. Нашата страна е сред петте държави членки на ЕС (Швеция, Финландия, Германие и Австрия), в които мобилен оператор успя да стартира новата технология с настъпването на новата година. С помощта на тази мобилна мрежа един средно голям филм може да бъде изтеглен на един компютър за минута и с такъв интернет да се излъчва и приема онлайн телевизия за няколко милисекунди закъснение, и забележете без да засича картината.

Технологията LTE е толкова нова, че, за да можете да се вържете с преносим компютър към мрежата е необходимо да имате допълнително устройство.

От няколко месеца се произвеждат и таблети и телефони, които да могат да се свързват с новите технологии, а до края на годината дори ще знаем как ще изглеждат новите карти с вграден чип. Главната амбиция на правителството е след време с електронните карти  българите са мога и да банкират.

С това разбира не приключва всичко. През тази година държавата ще се подготвя за стартиране на цифрова ефирна телевизия, която ще бъде пусната през септември 2013 година. Новото поколение телевизионни кули или наричани още цифрови мултиплекси, ще излъчват в цялата страна напълно безплатно десетки висококачествени телевизионни канали.

За да се гледа този голям брой от програми ще е необходимо да притежаваме нов модел телевизор. За домакинствата живеещи в отдалечените селища на страната, които нямат достатъчно средства да си купят нов телевизор, ще бъде осигурен безплатен за тях цифров сет бокс. Този цифров сет бокс преобразува цифровия сигнал в аналогов и така цифровата телевизия ще бъде достъпна за всеки българин, независимо от социалния му статус.

Източник: btv.bg

Нова защита за устройствата под Android

Колкото и странно да изглежда на голяма част от хората, че има малуер*, който е писан специално за атаки срещу устройства под Android, това се случва. Именно платформата на Google в последно време се превръща във все по-предпочитана мишена за хакери от цял свят, крадци на лични данни и всякакви злосторници.

За да намали всички тези злоупотреби днес компанията BitDefender публикува своя много надеждна версия на защитния антивирусен продукт за Android устройства – BitDefender Mobile Security. Това ново приложение до скоро беше в етап на бета тестове и разчиташе на cloud базирана технология за сканиране. Тази нова технология е създадена, за да щади живота на батерията на мобилните устройства и да поддържа по-лесно ежедневната актуалност на защитата срещу мобилния малуер.

Новият продукт BitDefender Mobile Security се предлага в две версии, в зависимост от желанието и нуждите на потребителя – безплатна и платена. И двете версии са достъпни на сайтан а разработчика, също и в Android Market, където всеки желаещ може да намери и подробно описание на характеристиките. Premium Edition е платената версия на антивирусния продукт и съдържа два допълнителни компонента – Anti-Theft система, която служи за защита на информацията при загуба на устройството и скенер за всички уеб страници. Безплатната версия също е доста богата и има много функции като едно от най-важните е, че сканира всяко ново приложение след инсталирането му.

*Малуер е софтуер, а името му произлиза от „злонамерен софтуер“ (malware = malicious software). Предназначен е да нанася щети и да поврежда работоспособността на даден компютър. Като малуер могат да се класифицират и троянските коне, червеите, вирусите, дори и някои видове рекламен софтуер, тъй като те опитват да се инсталират отново и след като бъдат премахнати от системата.