Home Други 7 ценни съвета за успешен риболов

7 ценни съвета за успешен риболов

794
начинаещи рибари

За мнозина риболовът не е просто хоби, а своеобразен начин за релакс в този динамичен свят, специален начин на живот за отпускане в лоното на природата. Но повечето риболовци винаги се интересуват от възможността за най-голям улов. Реално поминъкът на съвременния човек не зависи от броя на уловените риби, но липсата дори на една рибка носи разочарование. В тази статия ще се опитаме да разкрием тайните на успешния риболов, така че да има винаги добър улов.

Всеки риболовец има свои собствени трикове, разработени от практическия му опит, но винаги може да се подобрят. Днес ще се спрем на общи принципи, които определят производителността при риболова. Нашата статия е адресирана главно към начинаещите рибари, но тези, които вече многократно са ловили риба, със сигурност, ще извлекат нещо рационално.

Риболовът е страст, която изисква отлична подготовка.

Искате ли да научите тайните за добрия улов?

Тогава ето няколко ценни съвета.

  1. Направете предварителен избор и намерете добро място за риболов.

Рибата е воден обитател, който е плашлив. Затова тя избира безопасни места във водоемите. Обикновено това са: дълбоки водни ями, зони с повече растителност и кал.

Как иначе?

В края на краищата тя е невидима там и не се страхува от резки промени в дълбините. Опитните рибари специално търсят такива места за риболов.

  1. За богат улов си осигурете спокойни места, специални атмосферни условия и подходящо време през денонощието.

Не всички риби предпочитат хубавото време. Например, сомът кълве добре във ветровито време. Има много видове риби, които са много активни само през нощта. През деня те са пасивни и са трудни за улавяне. Мястото за риболова не бива да е шумно.

  1. На местата за улов е по-добре да нахраните рибите предварително.

Трябва да се ползва подходяща хранилка за рибите: различни зърнени култури; кюспе, земни червеи; пшеничен хляб. Това е необходимо, за да могат рибите да свикнат с мястото, където е храната. Основното нещо е да не се прехранват, в противен случай, риболовът няма да  е успешен.

  1. Носете винаги различни видове стръв.

За улов на хищни риби са идеални: воблери, дребни рибки. Растителноядните риби също имат отличен апетит. Те могат да се хванат с варено жито.

  1. Запомнете – рибите винаги се привличат от подвижна храна.

Поради това е по-добре да се слагат личинки, червеи на кукичките. Или пък изкуствена стръв, която буквално играе във водата – блесни, например.

  1. Дръжте пръта под определен ъгъл спрямо водата.

Това е необходимо, за да не се скъса кордата или пък да изпуснете рибата, която леко се е закачила на кукичката. И в никакъв случай не трябва да държите пръта вертикално или хоризонтално.

  1. Осигурете си пълен набор риболовни принадлежности.

А за да бъде риболовът наистина неповторимо изживяване, е необходимо да закупите всичко необходимо за целта. Става дума в началото за един добър базов комплект. Но запалените рибари имат толкова много неща, че един незапознат с риболова човек направо ще се обърка кое за какво служи.

Ако искате да бъдете перфектно екипирани с всички рибарски такъми – посетете онлайн магазина ribata.eu. Изборът е огромен. Там ще намерите всички видове примамки, въдици, макари, облекло, лодки, аксесоари, палатки…

Всеки запален рибар има своя собствени риболовни тайни. Но възползвайте се и от тези съвети,  пожелаваме ви НАСЛУКА!