Home Други „Деград” от Васил Георгиев спечели юбилейната награда на „Хеликон”

„Деград” от Васил Георгиев спечели юбилейната награда на „Хеликон”

360

На церемония в Софийската градска художествена галерия, която се проведе в четвъртък вечер, беше обявен носителя на десетата награда на книжарска верига „Хеликон”.
В битката за престижната статуетка „Орлето на Хеликон”, изработена от скулптора писател Евгени Кузманов, както и за паричната награда от 3 хил. лв., бяха номинирани 12 автори, прецизно подбрани от авторитена комисия, начело с медийния експерт и културолог Георги Лозанов.
Сборникът „Деград“, състоящ се от 13 разказа, е трета книга на Васил Георгиев – млад писател и юрист, роден през 1975 г. в гр. София.
Книгата победител, излязла под знака на ИК „Сиела“, е писана в периода между 2008-а и 2010-а г. Тя откровено оголва пред погледа на читателя тъмните страни на човешкия дух – разпада на личността, стремежа към финансово благополучие, бляскавия имидж, зад който прозира фалша и смело търси отговори за собственото ни деградиране.

От задимените барове на новата българска литература, до ароматизираните възглавници на стотици (не, десетки) млади дами с добър вкус“ – „Деград“ действително успя да се превърне в задължителната книга на 2011 г.
А Васил Георгиев, наложил се като майстор на късия разказ, нека обещае на почитателите си, че следващият му литературен опит ще под формата на роман.

из “Деград