Home Други Динята лакомство и лекарство

Динята лакомство и лекарство

244
арбуз

Колко от нас  очакват реколтата от дини! Техния вкус носи свежест ,сладост  и здраве. Плод на динята в известно  в Египет еще 4000 години на зад . На рисунките на древни египетски  гробове  бяха намерени изображения на дини, което в действителност не е изненадващо, тъй като родината и се смята пустинята Калахари и Намибия на юг и пустинята Судан с централна Африка .В Русия дини до края на XVII век, са донасяни от чужбина, като деликатес . Най интересното е,че те не са се консумирали пресни . Динята дълго време варяли със пипер и други подправки . При Петър  I дините вече не били внасяни от чужбина ,а отглеждали сами. Те често се сервирали в двореца.Но отново залети със захарен сироп.

мякоть арбузаМежду другото, Руската името на диня е получено  от думата «harbyuza», което означава на  ирански езици «пъпеш» или «огромна краставица».

Полезно за здравето

Месото на динята съдържа  добре усвоилите естествени захари , голяма част ,от която съставлява  часть которых составляют фруктоза и глюкозата, по малко  – захароза . Още във динята се съдържат витамините    B1, B2, С, РР,фолиева киселина  , каротин, пектинови  полизахариди , целулоза и микроелементи: калий, магний, желязо, натрий, калций, фосфор и др. Такъв богат набор от хранителни вещества влияе благотворно на сърдечно съдовата система ,като се повишава активността на чревната микро флора.ягода арбуз

Динята се препоръчва в храната като диета  (до 2-2,5 кг ) при заболяване ня черния дроб и жлъчния мехур (цирроза,  запек ,подагра, артрит, атеросклероза, хипертония, коронарна недостатъчност, ангина.Тъй като динята е богата на желязо ,от съществено значение е за кръвта,като  помага при  анемия.Високо съдържание на лесно усвоим прави този плод много полезен при диабет ,както и голямото количество месест плод подпомага храносмилането, подпомага укрепването на перисталтика на червата, ускорява отстраняването на холестерола.

В народната медицина  динята се използва като диуретик  при бъбречни и сърдечно-съдов произход . Както и при урологични заболявания – цистит, нефрит, пиелонефрит. Важно е ,че динената целулоза сдържа калий ,който, с приемането на други диуретични лекарства  се измива от тялото.

Гладуване с диня

За общо пречистване на организма  (ако няма противопоказания!) се прилага така нареченото  динено гладуване , когато в рамките на  3-4 дена за храна се използва само диня и черен хляб.Отделянето на урина способства за пречистване на бъбреците поради високата динамика от пясък и малки камъчета.

Гладуването с диня ,може да се да се комбинира и със съчетаване на налагане на засегнати места от плода при  псориазис и екзема.Както и грижа за кожата и подмладяване с помощта на маски .Каша или сок се накисва марля,която след това се поставят върху лицето и шията.След което след 20 минути тя се маха и поставя крем.

Следва продължение

източник :www.greenmama.ru

арбузный салат