Home Други Днес бе учреден фонд за подпомагане на деца аутисти

Днес бе учреден фонд за подпомагане на деца аутисти

328

Броят на „невидимите деца“ у нас вече е над 20 хиляди, а аутизмът от тема табу все повече излиза на преден план. Така обществото разбра, че зад това непонятно наименование стои едно разстройство на развитието, което кара детето да възприема по различен начин заобикалящия го свят и пречи на едно от основните качества у човека – способността за социално общуване.
Засегнатите дечица не се нуждаят от скъпи лекарства, а от солидни грижи от страна на специалисти – логопеди и психолози, но тези сеанси излизат прескъпо на родителите решили да дадат всичко от себе си, за да осигурят редовна терапия на своите деца, страдащи от аутистично разстройство.
Държавата досега не е предприела никакви адекватни решения по този въпрос и отказва да поеме разходите по лечението на засегнатите деца.
Въпреки безизходното положение родителите на деца аутисти не се отказаха и обединиха усилията си за създаване на Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“, които заедно със сдружение „Тацитус“ постигнаха немалка победа – учредяването на фонд за терапия на деца с аутизъм, който ще бъде поддържан чрез дарения. Съучредителите са си поставили амбициозната цел само през първата година от съществуването на фонда да помогнат на поне 500 деца, а за в бъдеще на колкото се може повече. За целта фонда ще поеме разходите по скъпите процедури, сред които са включени и алтернативни терапии – хипо терапия, арт терапия, биофитбек.
Крайният регламент за кандидатстване ще бъде посочен на сайта на Фондация „Стъпка за невидимите деца на България”.