Home Други До вчера величествени дворци, днес хотели под наем

До вчера величествени дворци, днес хотели под наем

448

Над 2.5 млн туристи на година привлича индийският щат Раджастан, които са дошли да видят разкошните антични дворци, от които някогашните владетели на Индия са  управлявали страната си.

Но заради годините на нехайство и никаква поддръжка от страна властите, тяхната историческа и чисто физическа красота бавно умира, рушейки се под натиска на времето. Днес повечето от тези дворци са порутени сгради.

След, като през 1950 година, Индия става република управлението на замъците е дадено в ръцете на властите от Раджастан.
Но от тогава е направено твърде малко, почти нищо, за тяхното съхраняване.

А сега местната управа се опитва да отдаде масивните сгради под наем на хотелиерите, които може би ще възстановят някогашният им блясък и величественост.

Но за момента обаче, предложението не е одобрено от хотелиерите, защото според тях, би било много трудно античните дворци да бъдат напълно възстановени и да се извлече полза от тях.
Досега управата в Реджистан е успяла да отдаде под наем само един форт от XIX век.  Той ще се превърне в хотел със 75 стаи. Изгодната на пръв поглед инвестиция, в действителност донесла седемгодишна борба с местната бюрокрация за осигуряване на собствеността върху терена.
Освен всичко това, инвеститорът ще трябва със собствени средства да осигури изграждането на основите на сградата.
Макар, че наема на форта да е доста приемлив, бюрокрацията и изключително лошото състояние на местната инфраструктура отблъскват инвеститорите.

А междувременно, тази уникална част от индийската история и култура е тотално обречена на заличение и разруха.