Home Други Дошло времето за нов финансов ред

Дошло времето за нов финансов ред

227

За създаването на нова глобална кредитна институция и на нов световен икономически координационен съвет призова Джоузеф Стиглиц в качеството си на ръководител на Комисията на ООН по финансовата криза. Според Нобеловия лауреат за икономика институцията не трябва да разчита на долара като единствена валута, а съветът трябва да включва повече държави от формата Г-20 – групата на развитите индустриални страни – който в момента съществува.

„Това не е нещо подобно на това да имаш проблеми с канализацията и да повикаш водопроводчик, който да отпуши тръбите и всичко да си дойде на мястото както преди“ , посочи Стиглиц на пресконференция в централата на световната организация в Ню Йорк по повод излизането на доклада на Комисията за финансовата криза, планирано за 22 септември.

Според него възникналата криза отразява системни проблеми, чието решаване изисква прилагането на съвършено нови модели и структури на управление на световната финансова система.

„Кризата направи видими много неадекватности в нашата глобална финансова архитектура и ние не можем просто да се върнем към света, такъв какъвто беше преди“, предупреди той.

Стиглиц изрази становище, че дори след справянето с банковата криза, ще има проблем с недостатъчно потребителско търсене, което да стимулира световната икономика, след като вече е факт, че лихвите се увеличават в САЩ.

„Това може да е добре за техните счетоводни баланси, но означава, че проблемът с потребителското търсене ще бъде много сериозен“, каза той. Голяма част от помощта за развиващите се страни се предлага под формата на краткосрочни заеми от МВФ, но тези държави вече не искат да задлъжняват. „Една от областите, които според нашата комисия се нуждае от промяна, е необходимостта от диверсифициране на механизмите, по които се разпределят фондовете“ , каза Стиглиц. Той допълни, че предлаганият нов глобален икономически координационен съвет ще помогне за идентифицирането на структурните проблеми и за предлагането на алтернативни на досегашните решения, както и в координирането на нови регулаторни механизми.

„Понятието саморегулация е абсурдно. То стана част от господстващата парадигма, но всъщност е очевидно, че е напълно погрешно“, подчерта нобеловият лауреат.

Стиглиц изрази становище, че е необходима цялостна промяна в идеята за финансови пазари и либерализацията им, както и за икономически политики. „Екстремната дерегулация беше мантра, но сега ние знаем колко погрешно беше това“, изтъкна нобелистът. Той аргументира идеята си за отмяна на единната валута като основа на глобалната икономическа система. „Трябва да се придвижим към глобална система на финансовия резерв, тя ще бъде по-стабилна, ще помогне да се съживи световното търсене на стоки, услуги и суровини и в крайна сметка ще бъде по-справедлива от съществуващата.“

Джоузеф Стиглиц поясни тезата си с обяснението, че в настоящия момент развиващите се страни на практика заемат трилиони долари на САЩ поради фактът, че доларът е световната валута, при нулева лихва. „Това е форма на чуждестранна помощ за САЩ и някои хора могат да смятат, САЩ имам нужда от чуждестранна помощ, но това в никакъв случай не може да се нарече справедлива система.“

Джоузеф Стиглиц е председател на групата от експерти, представители на различни дисциплини, официално известна като Комисия към президента на Общото събрание на ООН по реформите на международната монетарна и финансова система.

Докладът, чието публикуване предстои, ще бъде „задълбочен анализ“ на всички въпроси, които бяха дискутирани по време на срещата за финансовата криза на ООН, която се проведе през юни, тази година – заяви председателят на Общото събрание, Мигел Д’Еското Брокман. „Той ще послужи не само да се съживи икономиката, но нещо повече – да се изгради система, която ще даде надежда, икономическа сигурност и устойчивост не на малцина, а на всички наши братя и сестри на тази планета“, допълни той.

БТА