Газът може да поскъпне с 20% от януари

  222

  111

  Димитър Гогов прогнозира увеличение над 20% на синьото гориво от 1 януари 2010 г. Сн.: БГНЕС

  От 1 януари 2010 г. цената на природния газ ще бъде около 470 лв. за 1000 куб. метра, което е с 20% ръст, спрямо последното тримесечие на 2009 г., прогнозира изпълнителният директор на „Булгаргаз” ЕАД Димитър Гогов.

  Тенденциите през последните шест месеца при цените на петрола много ясно показват, че се е задържал на определени нива и не слиза надолу, каза Гогов, цитиран от „Фокус“.
  „Така че, когато ние сме правили прогнозите, сме се стремели, хем да не ги завишаваме прекалено много, хем да не сме прекалени оптимисти в прогнозирането. Каквото и да се случи, както и да върви цената на петрола надолу, тя трябва наистина много драстично да падне, за да стигне нивата от декември миналата година от порядъка на 200-230 до 150 долара за тон мазут, а сега са 420 долара, което значи да паднат повече от два пъти, за да може да има снижение надолу и при цената на газа”, обясни той.
  На 20 декември „Булгаргаз” ще внесе прогнозните си разчети за цената на синьото гориво за първите три месеца на 2010 г. Тогава в изчислението на цената ще участват котировките на петрола от 1 април до 31 декември 2009 г.
  Държавната комисия ще вземе окончателно решение за цената на газа от 1 октомври на 28-ми този месец, обяви заместник-председателят на ДКЕВР доцент Валентин Кирчев. Според него вероятно няма да има поскъпване на топлоенергията до края на отоплителния сезон при това свиване на потреблението на природен газ и временното намаляване на потреблението в индустрията. Всичко, каквото е било необходимо за осигуряването на доставките на природен газ през есенно-зимния отоплителен сезон е направено, включително и в находището в Чирен, където са нагнетени достатъчни количества от газ, допълни Кирчев.