Home Други Гоа може да се лиши от пясъчните си ивици

Гоа може да се лиши от пясъчните си ивици

226

12

1123

.

Известните бели пясъчни плажове на Гоа са застрашени от изчезване . В морето вече е повече от  10% 105-километровата брегова линия на щата  TurboNews. Ерозията на бреговата линия се увеличава със всеки плажен сезон.

Стремително е размиването на   21 участъка от местния бряг ,дължината на която е приблизително – 11,2 километра. Сред тях са плажа , Baga, Sinquerim, Candolim и Palolem, на които всяка година се посещават от  2,4 милиона туристи от цял свят . В това число сериозно се оказал и плажа близо до резиденцията на губернатора   на щата Раджа Бхавана.

Основните плажове  на щата   – южна  Colva и северна  Coco Beach – са укрепени със гъвкави бариери , така наречените „геотръби“. Останалите части на крайбрежието есе още никой не укрепва. у

Поради климатичните промени и постепенното повишаване на морското равнище са били заплашвани, не само на брега на Гоа, но също така и много други популярни курорти на Индийския океан.Еколози предупреждават ,че ако не се вземат мерки ,от ерозията в обозримо бъдеще туристите ще забравят за тези места за отдих , като например Малдивските острови.