Грабеж като на кино потресе полицията

  200
  111

  Екшън героите се спуснали от хеликоптер и отвлекли чувал с пари Сн.: БГНЕС

  Зрелищен грабеж, достоен за сценарий на холивудски екшън, смая полицията в столицата на Швеция Стокхолм, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес.
  Група изобретателни и добре организирани крадци ограбиха трезора на охранителната компания „Джи 4 Ес“ в столичното предградие Вастберга. По думите на очевидци двама или трима мъже се спуснали с хеликоптер върху покрива на сградата, счупили един прозорец, за да влязат в трезора, и отлетели, взимайки със себе си чували с пари. Дръзкият обир смая полицаите, които не можаха да изпратят своите хеликоптери на мястото заради сигнал, че в хангара им е заложена бомба. Полицейските коли не можаха да стигнат до съоръжението, тъй като по асфалта на пътя имаше шипове. „Джи 4 Ес“ съобщи, че крадците са задигнали „неустановена сума пари“ и обяви голяма награда за всяка информация, свързана с извършителите. Живещи наоколо разказват, че по време на грабежа от сградата се чували силни експлозии. Полицията потвърди, че обирджиите са използвали взривни устройства.
  По време на обира в сградата е имало служители, но никой не е пострадал. „Видях полицаи на улицата, насочили оръжията си срещу кръжащия над сградата хеликоптер“, разказва очевидец. Според жители на квартала елитните полицейски части отчаяно се опитвали да влязат в сградата по време на грабежа, продължил около 20 минути. По-късно властите откриха хеликоптера на бандитите край езеро северно от Стокхолм, на 25 км от местопрестъплението. По информация на полицията машината била крадена. Базираната във Великобритания „Джи 4 Ес“ е една от най-големите охранителни компании в света. Сградата във Вастберга се използва като трезор за парите, с които се снабдявани банки и други компании в Швеция. От фирмата отказаха да съобщят колко пари е имало в сградата по време на нападението.