Home Други „Хеликон“ дава юбилейна награда за нова българска художествена проза

„Хеликон“ дава юбилейна награда за нова българска художествена проза

288

Литературната награда, раздавана ежегодно от книготърговската верига на отличили се български писатели, ще бъде връчена за десети път на 15 декември по време на тържествена церемония в Софийската градска художествена галерия.
Членове на специално сформирано жури са тези, които определят кои книги ще попаднат в класацията, в която четири пъти годишно, в съответствие на годишните сезони, се отсяват най-знаковите заглавия, попаднали по рафтовете на книжарници „Хеликон. Ето защо с тази награда се отличават литературните постижения отбелязани само през текущата година.
Изисквания към жанра няма, освен условието писателят да е млад т.е. все още неутвърдил се, защото това е основната цел на тази награда – да даде тъп на нови и оригинални съвременни български писатели.
Тази година комисията, оглавявана от Георги Лозанов, се спря на следните 12 заглавия: „Възвишение” на Милен Русков, „Реквием за никого” на Златко Енев, „Животът не е за всеки” на Радослав Парушев, „Лудост” на Калин Терзийски, „Чекмедже за единични неща” на Гергана Пожарски, „Нашингтон” на Михаил Вешим, „Деград” на Васил Георгиев, „Къщата на клоуните” на Галин Никифоров, „КБ” на Иво Милев, „Конспиратори” на Жерминал Чивиков, „Дишащия хълм” на Бети Файон и „Реконструкция” на Цвета Делчева.
Победителят ще грабне скулптура, изобразяваща орел, както и парична награда. Миналогодишна носителка на приза беше преводачката Росица Ташева, която беше наградена заради третия си роман „Колкото до шотландеца“, издаден от ИК „Колибри“.