Home Други „Индипендънт”: Историята се превръща в бойно поле, докато Владимир Путин е в...

„Индипендънт”: Историята се превръща в бойно поле, докато Владимир Путин е в Полша

191
Гданск. Европейските лидери ще се съберат днес в полския град Гданск, за да отбележат 70-та годишнина от началото на Втората световна война на фона на остър спор между Москва и по-голямата част от Европа за това, кой е започнал конфликта, пише днес британският вестник „Индипендънт”.
Силно политизираният спор ескалира през лятото, докато страните от Централна Европа описваха договор за ненападение между Германия и Съветския съюз като ключова предпоставка за началото на войната. Русия отговори яростно, настоявайки, че Йосиф Сталин не е имал никаква роля в избухването на насилието в Европа и дори обвини Полша за началото на войната.
Спорът ще засенчи днешната среща, на която ще присъстват германския канцлер Ангела Меркел, руския премиер Владимир Путин и британският външен министър Дейвид Милибанд. Всичките погледи ще бъдат насочени към Путин, който посещава за първи път Полша от 2005 г. насам и в миналото реагира агресивно на европейските критики относно ролята на Сталин във войната и съветските жестокости. Очаква се днес Путин да произнесе реч в Гданск, която ще бъде наблюдавана отблизо от останалата част от Европа. Изданието отбелязва, че, по думите на експерт по външната политика, една от основните цели за визитата на Путин в Полша е да се контрират фалшивите версии за началото на войната.