Home Семейство Интернет влиза в телевизора

Интернет влиза в телевизора

287

2010 г. ще промени напълно функцията на телевизията. Тя вече няма да е само за гледане.

На екрана чрез дистанционното ще се пишат SMS-и, ще се сърфира в интернет, ще се упражнява родителски контрол, дори ще могат да се правят спортни залагания в реално време. Някои оператори може би ще се осмелят да предложат и прескачане на рекламите.

Всичко това става възможно с интерактивната цифрова телевизия, която засега влиза чрез частните оператори, а след 2-3 години ще е на всеки смарт телевизор.

Това ще умори кабеларките, ще намали ролята на пийпълметрията и ще промени до неузнаваемост големите телевизии.

Мачът е напрегнат, топката лети от едното в другото поле и… някой звъни на вратата. Натискаш “пауза” на дистанционното, отваряш му, след което продължаваш да гледаш от там, където си спрял. Сякаш преместваш времето.

Звънне ли телефонът, на тв екрана се изписва кой те търси. А докато върви мачът, може и да заложиш на някой от отборите или да поръчаш пица през телевизора.

Още десетки неща, които сме свикнали да вършим на друго място и с различни уреди, ще стават през интерактивната цифрова телевизия. Не в далечното бъдеще, а догодина.

В началото на ноември цифровият оператор “Вестител” пусна портала “Тивия”, който променя напълно функциите на телевизията. Тя вече не е само за гледане.

Новостите засега се въвеждат на малки стъпки. Например още с включването на телевизора на екрана излизат най-интересните програми по определен канал. “В момента пускаме картинки с информация от качествените филми на НВО. Ще редуваме акцентите от различните програми”, казва Виолина Герджикова, маркетинг директор на “Вестител”.

Чрез дистанционното се отваря т.нар. справочник, който показва програмата на всички канали по часове и дни. При избор на предаване излиза подробна информация за него. Трето прозорче на екрана позволява програмата да бъде запазена и в уречения час телевизорът сам си я пуска.

Ако филмовите канали ви се струват малко, има видео по поръчка. Пак през телевизора избираш кой филм и кога да го гледаш. За удоволствието се плаща, но цената е колкото във видеотеката. Тези места отдавна фалираха заради десетките канали с филми, а и ходенето дотам беше досадно главоболие. “Имаме 500 филма във видеокаталога с уредени авторски права. Колекцията ще се допълва непрестанно”, обяснява Герджикова.

Появата на “Тивия” не е абсолютна новост за пазара. Още преди 4-5 години цифровият оператор “Ай Ти Ви Партнър” предложи подобни глезотии за клиентите си.

Много скоро след това го последва конкурентът му “Булсатком”. И само месеци след тях по подобен начин изглеждаха порталите на цифровите телевизии, предлагани от кабелните оператори “Евроком” и “Кейбълтел”. След като бяха купени преди месец от фонда EQ TV, те се сляха и вече са едно цяло. Всички цифрови оператори се кълнат, че чудесата предстоят. От догодина започват да пускат SMS-и до зрителя, които ще се изписват на екрана му, игри по поръчка – шах, судоку, маджонг, персонално записващо устройство – което ти позволява да запишеш я мач, я филм и да го гледаш по-късно. През телевизора ще се влиза в интернет, в чата, в телефона и електронната поща.

“Тивия” е заявила още едно предимство – детски портал. Той ще е с различна визия и в началото ще е предназначен за най-малките – от 4 до 9 г. В него ще са събрани около 20 детски филма, канали за малките, забавни игри. От старта си всички цифрови оператори предлагат възможност за родителски контрол върху програмите за възрастни чрез въвеждането на личен код.