Home Други Историята на Д’Артанян

Историята на Д’Артанян

374

Всички сме се възхищавали като деца от „Тримата мускетари“ – роман на френския писател Александър Дюма-баща. Дюма базира своето произведение на книгата „Спомените на господин д’Артанян, капитан-лейтенант на ротата на кралските мускетари“, написана от Гатен дьо Куртил дьо Сандра.

Оказва се, че Мускетарят  Д’Артанян е съществувал действително. Само че не му провървяло в личния живот. Не му провървяло и във войната. И все-пак бил обожаван от от крале и жени. Той се сражавал със пра-пра дядото на Уинстън Чърчил. Всички тези подробности, както и тайното място на погребението на нашия идол разкрил Френския историк Одил Борда, родом от Гаскония.

Д’Артанян е бил убит при един глупав инцидент.

Вървяла обсада на холандския град Маастрихт. В навечерието на злополучния ден французите превзели развалините от укрепленията на охраняващите градските порти. Всичко би било добре, ако един от френските командири ни бе издал заповед около развалините да се изгради ново ограждение. Холандците атакували строителите. Тогава французите, не знаейки какво да направят, генерала на Мускетарите Д’Артанян предприел действия, които не били в правилата. Нямало време да се укрият в окопите. Д’Артанян се разпоредил:

„Напред, мускетари“!

С шпага напред  под заплахата на неприятелския огън се хвърлил на щурм.Наколко минути ожесточен бои и укрепленията оптново преминали в  френски ръце.Д’Артанян бил смъртно ранен в главата. Мускетарите  разпознали своя командир по неговото оръжие .

Смъртта на граф Charles Ogier de Boom de Kastelmora по прозвище Д’Артанян настъпила на 25 юни 1673 година. Той бил любимец на краля на Франция Людовик XIV. Кралят писал за Д’Артанян, че той бил единствения човек, на който можел да се довери за всичко.

Така и било. Животът на историческия Д’Артанян съвсем не приличал на бурната и блестяща съдба на литературния  Д’Артанян .

Той е бил много смел, но не толкова внимателен. Стриктен,честен изпълнителен. Жени се едва на 40 годишна възраст за благородна и богата вдовица, но същевременно дребнава и свадлива. Техните семейни разпри били запомнени от мнозина, и даже влезли в мемоарите. Съпругата му – може би не без основание – го ревнува от всеки пол. Той бил верен служител на кардинал Мазарини, изпълнявайки при него длъжността таен агент и секретен куриерТой има заслужена репутация като човек, който може да изпълнява най-сложна и деликатна задача.