Home Други Как да избегнем имотна измама?

Как да избегнем имотна измама?

1033

През изминалата седмица имаше няколко случая на имотни измами.
Беше задържана престъпна група, която е извършила поне 10 удара. Някои семейства останаха без дом, други имаха късмета да бъдат спасени в последния момент, съобщава bTV.

Схемата, по която е работила разбитата престъпна група, не е уникална. Със сигурност други такива банди, с помощта на поставени лица и фалшиви документи, в момента заграбват имотите на нищо неподозиращите им собственици. Как работи схемата?

Набелязване на имот

Обикновено измамниците набелязват имоти, които или са изоставени, или са дадени под наем (като собственик, задължително подписвайте качествен договор за наем). Но дори и да живеете в жилището си, това не означава, че то е защитено. Ако пък ви предстои да закупувате имот, то трябва изключително внимателно да подготвите предварителния договор за покупко-продажба, а най-добре е да се посъветвате с добър адвокат.

Изтичане на информация

Много важно за измамниците е да се сдобият с данните за имота и неговия собственик. Изтичането на информация може да се получи от много места. Напоследък информацията за имотите изтича и от недобросъвестни брокери.

Фалшифициране на документи

След това те правят фалшиво пълномощно от името на собственика, което им дава право да оперират от негово име. При заверяването на това пълномощно в схемата може да участва и нотариус. Но е възможно и самият нотариус да бъде заблуден с фалшива лична карта.

Изваждане на необходимите документи

След което си набавят всички необходими документи като скици и данъчни удостоверения от институциите, като това става напълно легално. Все пак разполагат с пълномощно.

Продажбата

При продажбата на имота в повечето случаи и купувачът и продавачът са поставени лица. Как да се предпазим от подобни злоупотреби?

Пазете нотариалния акт

Не предоставяйте нотариалния акт на жилището си или копие от него, без да е необходимо.

Не давайте личните си данни

Не предоставяйте копия на лични карти и дори данни като номер на личната ви карта и ЕГН.

Внимавайте какво попълвате

Задължително внимавайте какви документи попълвате и необходими ли са данните, които давате за услугата.

Бъдете внимателни

Във всеки един момент следете какво се случва с вашите документи, къде отиват и кой оперира с тях.

Какво трябва да знаем като продаваме или даваме имот под наем?

Данните на личната ни карта и на имота ни могат да бъдат намерени без проблем на много места. Въпреки това, трябва да внимаваме къде какви документи и лична информация предоставяме.

Веселин Атанасов е брокер и неговата фирма има задължителния сертификат за работа с лични данни.

Първата спирачка пред измамниците.

„Личните данни остават само в нашата база данни. Те не изтичат навън. На клиента данни се дават на купувача, само когато клиентът е пристъпил към сделка“, каза Атанасов. Друго правилно е да не се дава нотариалният акт или копие от него.
„Брокерът има право само да изисква да види нотариалния акт, за да се убеди, че това е собственикът, за да не се окаже и пред брокера някой фалшив човек, който предлага фалшив имот“, каза още Атанасов.

Собствениците да внимават и в отношенията си с наемателите.

„Затова е хубаво в самия договор за наем да не се прави пълно описание на имота, защото дори наемателят може да изнесе тези данни и да ги даде на мошеник“, допълни брокерът.

От полицията казват, че в ежедневието си хората съвсем доброволно подпомагат измамниците.

„Под различни поводи, не добре мотивирани, се дават данните, включително под формата на анкети се дават лични карти и това улеснява тях и не се налага да правят повече проучвания“, заяви комисар Апостол Славов, ГД „Криминална полиция“.
Именно тези първоначални данни и мястото на имота с номера на нотариален акт и партида са първите, които са необходими на измамемните, за да се започне подготовката на извършването на престъплението. Оказва се, че с малък трик може да предпазите имота си от заграбване. Просто го ипотекирайте, дори срещу малка сума.

„Защото много трудно ще се препродаде ипотекиран. Той ще трябва да заличи ипотеката в Агенция по вписванията. Да ти изплати кредита, а пък при следващата вноска, ще ти кажат, че няма какво да плащаш“, допълни брокерът. Всяка банка при това изисква удостоверение за тежести 10 години назад и ще знаеш, че 10 години назад никой не е пипал имота. Другото е да се надявате да не попаднете в ръцете на измамниците.