Home Бизнес Как да изберем офис осветление?

Как да изберем офис осветление?

187

Стандарти за офис осветление

Светлината в офис помещенията трябва да отговаря на редица доста строги стандарти и изисквания. Те трябва да включват:

Осветеност. Този параметър определя яркостта на светлината: тя се счита за стойността на светлинния поток в лумени на 1 m2 и се измерва в лукс (lx). Според международните стандарти работният плот се нуждае от 500 лукса. Въпреки че в други зони осветеността може да бъде намалена: например до 300 лукса в конферентна зала и 200 в архив. Необходима е корекция за естествено осветление и дейности (по-ниска за работа с компютър, по-висока за четене и рисуване и др.). В съвременния офис дизайн е важно да се използва оптимално естествената светлина, а изкуствената светлина само да я допълва.

Цветна температура. С нейна помощ се посочва цветът на осветлението и се измерва в келвини (K). Най-добрият избор на лампи за офиса по отношение на този показател е с неутрална „бяла“ светлина, в диапазона 3500-4500 K: тя е универсална, балансирана. „Студената“ светлина с температура над 4500 K има син оттенък и помага за концентрацията, но може да бъде уморителна. А жълтеникавото „топло“ под 3500 K е добро само за почивка и релаксация. Неутрално осветление за офиса. Имайте предвид: цветът на тапетите, мебелите, килима или ламината на пода на офиса може леко да „коригира“ цветовата температура на осветлението.

Безопасност. Трептенето и стробоскопичният ефект са неприемливи – предизвикват главоболие, раздразнителност. Трябва да се избягват осветителни тела с лъскави абажури или корпуси, които предизвикват силни отблясъци. Обърнете внимание и на отоплението на електрическото оборудване (особено когато става въпрос за осветление за опънат таван) и цвета на тялото му (трябва да се комбинира с друг декор, за да не се разсейва от резки контрасти).

Разнообразие. Темата за избора на осветление за офиса включва само интегриран подход – не можете да се ограничите до един тип оборудване. Необходимо е да се раздели на общи, местни и декоративни. Първият създава светлина в стаята като цяло, вторият е фокусиран върху работното място на служителя, а третият помага да се придаде стил и комфорт на офисното пространство, да се подчертаят интересни детайли – като модерната изкуствена трева на стената. Всички използвани лампи в офиса трябва приблизително да съвпадат по цвят и яркост, така че да няма резки преходи, които натоварват очите.

Модерни тенденции в офисното осветление

В допълнение към задължителните норми, струва си да се вземат предвид незадължителни, но силно препоръчителни в наше време.

Говорим за характеристики като:

Тип лампа. Оптималното решение са LED лампите: те са икономични, издръжливи, компактни, почти не се нагряват и могат да имат различни цветови температури. Да, често в дискусиите за това как да изберем офис осветление се появяват и флуоресцентни лампи: от продълговати колби до домакински „енергоспестяващи“. Но на фона на по-ниските цени на LED, тяхната покупка едва ли е оправдана …

Регулиране на светлината.

Съвременните технологии ви позволяват гъвкаво да регулирате осветлението по отношение на яркост и цвят – това е полезно за различни работни задачи, време на деня, индивидуални предпочитания на служителите и др. Можете да променяте както отделни тела, така и общите – като могат да се коригират индикаторите автоматично, според дадена програма.

Защита. Осветителните устройства в работните интериори трябва да се отличават със сила и издръжливост. Затова си струва да оцените както материала на корпуса им (предпочитат се метал и здрава пластмаса), така и степента на сигурност.

Видове офис осветление

Разговорът за това как да изберем офис осветление би бил непълен без неговите видове. Освен това вече беше отбелязано, че е по-добре да инсталирате различни лампи. И всеки пак основния източник на светлна, на който ще обърнем внимание е: Полилеи. Такива висящи лампи често се използват, например в дневни, а не в офиси. Въпреки това те ще паснат много добре в големи презентационни зали, рецепции, салони и др., където е необходимо ефектно осветително тяло с дифузна светлина. Основното е, че височината на тавана в този интериор е достатъчна – и най-малко 2,5 м остават под полилея. Без значение колко голям и мощен е полилеят, в офиса е по-добре да го допълвате с други лампи – за да създадете разпределена светлина.

Таванни лампи. Всъщност те също се класифицират като полилеи, но поради техния „окачен“ дизайн, те трябва да бъдат споменати отделно – особено след като този тип е чудесен за офис пространство. Обикновено моделите, които се ползват най-често заемат минимум място, дават мека разпределена светлина и изработена в семпъл стил. Таванното осветление в офиса „Офис“ не означава „скучно“ – дори само чрез поставяне на такива светлини можете да добавите оригиналност към работния интериор

Растерни лампи. Класиката на жанра при избора на тела за офиса са квадрати или правоъгълници или изрязани в тавана продълговати лампи. Те създават мощно и равномерно осветление и не привличат прекалено много внимание. Въпреки че офис растерните лампи работят с живачни крушки, днес такива панели все повече се правят на базата на LED източници.

Прожектори. Друг популярен тип таванни тела за основно осветление. Основните им свойства: малък размер и възможност за монтиране на всякакви тавани (моделите са както вдлъбнати, така и надземни). Но имайте предвид: техният светлинен поток е тясно насочен и затова е необходим компетентен проект за поставянето им в офиса, така че да няма тъмни или светли зони. В офиса прожекторите се използват най-добре за осветяване на коридори и пътеки. Това са прожектори – но с възможност за промяна на позицията на тялото им и посоката на светлината. Такива модели могат да се съсредоточат върху важни елементи от офиса или съседните стаи (например върху комплект в офис кухня – не напразно петна са често срещани точно в такива стаи) и да помогнат за зонирането на пространството.

Места в заседателната зала

Спотове, събрани върху затворена, така наречена релсова рамка, ще бъдат отлично решение за осветяване на дълги маси в заседателни зали.

Настолна лампа. За това как да изберем офис осветление, този елемент е строго задължителен. Настолната лампа трябва да има строго насочена светлина със затворен абажур, гъвкавост при промяна на позицията на тялото, удобно управление (за предпочитане с регулиране на яркостта и цвета), незабележим дизайн (оставете многоцветни модели за детско осветление). Настолната лампа не трябва да е по-мощна от 10 W (диоди), за да не заслепява отразената от масата светлина и трябва да бъде допълнение към основното осветление в офиса, а не негов заместител

Подови лампи. Такива осветителни тела не се срещат често в офисите, но са подходящи за много задачи. Например, те могат да бъдат инсталирани на входната врата или близо до рецепцията. Също така подова лампа ще бъде божи дар за маса в заседателна зала, а необичаен декоративен модел ще украси офиса на мениджъра или творческите пространства. Подовата лампа може лесно да замени малък висящ полилей над масата за срещи, но за разлика от него може лесно да се мести из офиса

Стенни лампи. Оптималното разположение на аплиците и други подобни съоръжения е в офисните коридори и антрета, където те могат напълно да заменят таванното осветление и да включват сензори за движение. Въпреки че са полезни и за акценти в интериора, и за декорация. Основното е, че светлината от тях трябва да отива или към тавана или надолу или разпръсната отстрани – но не по посока на работещите хора. В малък офис стенните лампи ще ви помогнат да направите такова работно пространство визуално малко по-просторно и удобно, по-интересно.

LED ленти. Днес изборът на офис осветление е свързан не само с функции, но и с дизайн. Ето защо такива периферни лампи, обикновено монтирани за красиво осветление някъде в спалнята, често се поставят в работните пространства. Лентите могат да се поставят по первази и близо до интериорни врати, зад огледала, под мебели, рафтове и др. Диодните ленти могат да се поставят в офиса на всякакви повърхности – и да създават например наистина ефектни зони за отдих

Препоръки за избор на осветление в офиса

Ефектни и функционални лампи произвеждат много производители, но само няколко от тях могат да гарантират тяхната надеждност и безопасност. Затова си струва да поръчате продукти за офиси от известни, доказани марки. Сред тях са например Eglo, Massive, Philips, Trio – за щастие гамата им е повече от разнообразна за цялостно оборудване на офис пространство.