Home Други Как да изберем правилния болт

Как да изберем правилния болт

1223

В ежедневието, в дома или офиса, много често се налага да закрепим, прикрепим или сглобим различни части в едно цяло. Дали ще сглобяваме мебели, маси и столове, ще прикрепяме етажерки към стената или ще събираме компютри – болтовете са неразделна част от тази „ремонтно-асемблираща” дейност.

На пазара има немалък брой различни болтове, всеки от тях създаден за да задоволи по най-добър начин нуждите на всеки професионалист или домашен майстор.

Най-често разпространените видове болтове

  • коларски болтове
  • болтове с шестостенна глава
  • болтове с вътрешен шестостен
  • Г-образни и U-образни болтове (без глава)

Болтовете могат да бъдат с цяла или частична резба, както и без глава – т.нар. шпилки. Размерите в Европа са в милиметри (с изключение на Обединеното кралство), а в САЩ се използват инчове (”). Повече информация за различните видове болтове може да получите на itt.bg.

Запазете стария болт

Намирането на подходящ и точен заместител на стар болт не е лесно, особено когато става въпрос за по-стари сглобки. Затова е добре да запазите използвания болт и с него да отидете в магазина, където с точни измервания с шублер и визуално сравнение да изберете правилния елемент. Имайте предвид, че еднакви на пръв поглед болтове огат да имат минимална разлика в стъпката на резбата, а това естествено ще бъде проблем. В такъв случай трябва да се търси нов болт, който да идва в комплект с правилната гайка.

Болтове от различни материали

Естествено болтовете могат да бъдат произведени от различен материал, в зависимост от изискванията на целите и цената. Неръждаемите болтове са по-скъпи, но могат да се ползват навън, в по-агресивна среда, където вероятността от корозия е голяма. Някои болтове са допълнително заздравени, но пък не отговарят на други изисквания за опън и огъване.boltove

Галванизираните болтове са покрити със слой цинк за да са по-издръжливи към корозията – те са добра алтернатива на неръждаемите болтове.

Означения върху болтовете

Често се налага да заменим болт, който е в огромна степен повреден или скъсан. Тогава на помощ за идентифициране на правилния заместител идват означенията, които много от болтовете имат върху главата. Естествено това важи основно за големите болтове, но трябва да се научим да разпознаваме тези символи, които показват дължината, стъпката на резбата, ширината на болта и главата.