Home Бизнес Какъв трактор да изберем

Какъв трактор да изберем

174
избор на малък трактор

Тракторите са ефективно решение за намаляване на разходите, спестяване на време и подобряване на производителността, когато имате бизнес в сферата на селското стопанство. Изборът на тези машини зависи от няколко фактора, включително размера на земята на вашата ферма и, както всеки начинаещ за съжаление разбира след време от собствен опит, инвестирането в оборудване с лошо качество може да доведе до значителни загуби.

Около 2 милиона трактора се продават годишно в света, така че на пазара ще намерите широка гама от машини, всяка с различни спецификации. За основните неща, които трябва да имате предвид, когато купувате трактор, ни споделят от Kubota-bg.com:

Тип трактор

На пазара има 4 вида трактори.

Първият тип е малка машина, предназначена основно за косене на тревни площи. Има малък резервоар за гориво и няколко други аксесоара и е най-евтиният.

Вторият тип е градинският трактор, с малко по-голям резервоар за гориво, теглителни гуми, хидравличен съединител и няколко аксесоара.

Компактният средно голям трактор е оборудван с дизелов двигател до 45 конски сили и много аксесоари, които можете да сменяте според вашите нужди. Този тип трактор е много популярен сред фермерите, които не разполагат с много големи парцели и се нуждаят от добро оборудване, но по-евтино.

Големите трактори имат резервоари над 75 литра, идеални са за големи полета и се предлагат с аксесоари, които ви помагат да завършите всяка работа.

Например за парцел от 15 хектара е достатъчна машина с мощност 50 или 60 конски сили, но за парцел, който надвишава 50 хектара, ще е необходима машина с най-малко 100 конски сили. Ако имате парцел над 50 хектара, съветът на специалистите е да закупите повече оборудване, за да направите работата си по-ефективна и по-лесна.

Цената на трактора

Цената на тракторите зависи от няколко фактора: мощност, размер, включени аксесоари или производителя. Така една машина може да струва между 5000 и 50 000 лева, при машини с над 75 конски сили, сцепление 4Х4, оборудвани с ток, плуг, култиватори, ремаркета или косачки.

Ако разгледате тези модели качествени трактори, ще добиете представа за пазарните цени. Както виждате, има атрактивни отстъпки, както и възможност за плащане на машината на вноски, за да не се налага да правите отстъпки при избора на подходящия трактор за вашия бизнес.

Размер и функционалност на трактора

Преди да закупите трактор, ще трябва да оцените размера на земята, която обработвате, и да помислите за вида на операциите, които трябва да извършвате с помощта на машината.

Типът земя, която ще обработвате, също е много важен. За много пресечени терени или такива в планински или хълмисти райони ще ви трябва по-мощна машина, която е лесна за управление.

По отношение на функционалността можете да избирате между машини, които вече са оборудвани с комплект аксесоари или машини, които позволяват закачане на други аксесоари, закупени отделно. Във втория случай ще трябва да се уверите, че избраният от вас модел е съвместим с наличните на пазара аксесоари и няма да ви е трудно да намерите подходящите за него.

Втора употреба или нови трактори?

Тракторите са известни със своята издръжливост, което означава, че имате шанс да закупите машина в добро състояние и втора употреба. Но трябва да бъдете много внимателни, когато преглеждате машината и да знаете какво да търсите или да бъдете придружени от някой, който е добър.

Тъй като проблемите по трактора са доста лесни за скриване от очите на някой, който не знае как да оцени състоянието на машината, за съжаление има много случаи на фермери, които са загубили пари, избирайки трактор втора употреба, който е станал неизползваем след няколко седмици или понеделник.

Трябва да вземете предвид и друг много важен аспект. Винаги проверявайте дали производителят на машината също произвежда резервни части за трактори и предлага сервиз, тъй като малко компании правят това и може да не успеете да намерите резервни части и да се наложи да купите друга машина.