Home За дома Купуване на нов телевизор през 2022 г.? Ето 5-те най-важни функции, от...

Купуване на нов телевизор през 2022 г.? Ето 5-те най-важни функции, от които се нуждаете.

172
хубав модерен телевизор

Има три неоспорими факта в живота: смъртта, данъците и фактът, че вашата техника винаги може да бъде по-добра (в частност – вашия телевизор).

Независимо дали отчаяно се нуждаете от обновяване, защото детето случайно е съборило стария ви телевизор, или сте получили една от онези луксозни нови игрови конзоли  с 4K резолюция, винаги можете да размените. Дори ако сте на самия ръб на технологичния напредък, дайте му няколко месеца. Не можете да спечелите надпреварата срещу остаряването.

Единственият проблем е, че има толкова много нови неща, за които трябва да се тревожите, когато планирате да си купите нов телевизор. Ако не сте наясно, това може да стане объркващо и невероятно времеемък процес, понякога и прекомерно скъп. Ето защо, с помощта на колегите от televizori.eu, сме подготвили за вас настоящия материал.

Дори не поглеждайте телевизор с по-малко от 4K/HDR

Когато препоръчваме нови телевизори на хората, има един съвет, който върви преди всичко друго: Не се занимавайте с телевизор, който не може да достигне 4K резолюция и показва HDR.

За справка, 4K е подвеждащ маркетингов термин за супер рязка резолюция от 2160p, която новите конзоли за видеоигри, като PS5 , и хардуерът за стрийминг започнаха да поддържат универсално.

HDR, от друга страна, се отнася до висок динамичен диапазон от цветове, който драматично разширява пропастта между светлини и тъмни, правейки филмите, телевизионните предавания и игрите, които го поддържат, да изглеждат по-добре от всякога.

Лошата новина за хората, които искат нов телевизор е, че отказването от техника с 4K или HDR (повечето телевизори, които правят имат едното, имат и другото), ще им попречи да се насладят на качеството на повечето съвременни филми и ТВ предавания.  Добрата новина е, че става доста трудно да се намери телевизор, по-голям от 40 инча, който да не поддържа 4K и HDR, и те продължават да стават все по-евтини. Например, един от най-продаваните 43-инчови TCL телевизори, който се справя много добре и струва по-малко от 600лв.

Има обаче една потенциална пречка с HDR, която е, че има няколко типа HDR (по скучни технически причини). По същество това е просто разлика в обработката на цветовете, която повечето нормални хора вероятно не биха забелязали. Двата най-често срещани стандарта са HDR10 и Dolby Vision, като първият е по-разпространеният от двата. Всеки телевизор с HDR ще има ясна индикация за стандарта на кутията и ако наистина искате да научите повече за това, нашите приятели от televizori.eu ще ви помогнат. Докато имате HDR10 или Dolby Vision, трябва да сте ОК.

LCD срещу OLED

За съжаление, има още една важна разлика в дисплея, която трябва да вземете предвид при закупуването на нов телевизор през 2022 г.: LCD или OLED.

Повечето устройства с екрани от всякакъв вид през последните 15 до 20 години са работили с течнокристален дисплей (или LCD) технология. Въпреки това, ако имате допълнителни пари за харчене и искате най-доброто качество на картината, потърсете телевизор с органичен светодиоден (или OLED) дисплей.

Това е друго нещо, което ще бъде силно рекламирано на кутията, така че не се притеснявайте за объркване тук. Всичко, което наистина трябва да знаете, е, че LCD телевизорите използват подсветка за осветяване на всеки пиксел, докато пикселите в OLED телевизора са независимо осветени. Крайният резултат е, че OLED телевизорите почти винаги изглеждат по-добре от своите LCD колеги, но обикновено са и доста по-скъпи. Например, нещо като този 55-инчов OLED телевизор на Sony вероятно ще ви даде зашеметяваща картина, но също така ще ви струва повече от 2000 долара.

Да не се срамувам, ако трябва да получите LCD набор да се спестят пари. Все пак ще изглежда страхотно, просто не толкова страхотно, колкото нещо, което струва много повече.

HDMI 2.1 е задължителен за геймърите

Това последното нещо наистина се отнася само за геймърите, така че нормалните хора могат да продължат и да спрат да четат сега.

И PS5, и Xbox Series X поддържат опции с висока честота на кадрите за определени игри, което означава, че можете да играете при невероятно гладки 120 кадъра в секунда с подходящия хардуер. Това означава, че ще ви трябва телевизор с честота на опресняване от 120 Hz или по-висока (въпреки че повечето телевизори сега са или 60 Hz или 120 Hz) .

Това е достатъчно лесно, тъй като можете да разберете честотата на опресняване на телевизора на кутията или на уебсайта на производителя за секунди. Въпреки това, за да се насладите на игри със 120 FPS с нещо близо до 4K резолюция, трябва да се уверите, че телевизорът има HDMI 2.1 порт. Ще ви е необходим и специален HDMI 2.1 кабел .

Без да навлиза твърде много в бурените с технически жаргон, HDMI 2.1 осигурява достатъчно мощност за телевизор и свързано устройство, за да показва едновременно висока честота на кадрите и висока разделителна способност. Това за съжаление все още не е супер обичайно при евтините телевизори. Ако искате възможно най-доброто игрово изживяване, нещо като LG OLED C1 ще ви даде 4K, 120Hz и OLED дисплей за около 1300 долара.

Виждаш ли? Купуването на нов телевизор не трябва да е толкова трудно. Всичко, което трябва да направите, е да научите няколко нови технически термина и да се съсредоточите върху нещо, което прави всичко, което искате, без да ви банкрутира. Независимо дали планирате да се насладите на новия сезон на Curb Your Enthusiasm или да играете Halo Infinite по 16 часа на ден, със сигурност има нещо, което отговаря на вашите нужди и бюджет.