Home Други Малко познатата златна бижутерия или какво не знаем за червеното злато?

Малко познатата златна бижутерия или какво не знаем за червеното злато?

701
червено злато

Когато стане въпрос за златна бижутерия, в ума ни веднага изниква образа на красиви бижута от класическото жълто злато. Много рядко бихме помислили за белия вариант на скъпия благороден метал и почти никога за червената му разновидност. Златото с червени оттенъци се смята за нискокачествено и изобщо остава недооценено от потребителите в нашата страна.

В следващите редове ще ви запознаем с тази модификация на златото и нейните особености.

На какво златото дължи червения си цвят?

Златото дължи червения си отенък на добавянето на мед в сплавта. Златните бижута Проба 585 имат оптимално съотношение между металите: 41% мед и 39% чист благороден метал. Бижутерите предпочитат да работят с тази здрава и пластична сплав. Готовите бижута от нея са еднакво подходящи както за жени, така и за мъже. Червеният цвят е в перфектна хармония с най-популярните скъпоценни камъни.

Сплавта придобива благородни бледорозови нюанси, когато към лигатурата се добави сребро. Колкото по-високо е съдържанието на мед, толкова по-богат е червеният цвят. Има 6 вида проби: от 375 (бързо потъмняващи) до 750 (скъпа сплав с примеси от платина и сребро). Бижутерите се опитват да измислят свои собствени технологии за получаване на уникални нюанси чрез топене, но всяко ателие е длъжно да спазва точни пропорции в съответствие с пробата.

Можем да посочим 5 отличителни характеристики на червеното злато:

  • Металът е здрав и издръжлив;
  • Медната руда придава лечебни свойства на бижутата;
  • Запазване на естетиката – бижутата не потъмняват, не окисляват и не се деформират;
  • Разнообразие от възможности за дизайн поради високата еластичност;
  • Хипоалергичен материал.

Тези свойства правят пръстени, гривни, обеци и други бижута, направени от червена златна сплав подходящи за ежедневно носене. Ако дизайнът позволява, тогава не е необходимо да се свалят всяка вечер.

Такива изделия могат да се носят от хора с чувствителна кожа: металът не предизвиква дразнене и алергични реакции. Напротив, красивата червеникава сплав има антибактериални свойства. Медните йони успокояват нервната система и имат благоприятен ефект върху зарастването на рани.

Висококачествените продукти, класифицирани като златна бижутерия са устойчиви на механични повреди. Важен момент: не трябва да купувате накити от кафяво-червен метал, прекалено наситен меден цвят. Те са с ниско съдържание на златото, което води до бързото им износване.

Дизайнът като допълнително предимство

Бижутата от червено злато са изискани и приятни. Бижутерите използват предимствата на проба 585, за да създадат уникални дизайни със скъпоценни камъни, инкрустирани в различните изделия. Сплавта с червеникав нюанс изглежда изящно, когато от нея са изработени стилни многопластови ювелирни изделия. По същия начин тя може да изглежда евтино, ако украшението е твърде грубо или лошо направено.

Червено – златната основа засилва визуалното въздействие на рубини, изумруди и диаманти. Пластичността на сплавта позволява на истинския майстор да покаже магията на бижутерското изкуство: безтегловни ажурни нишки от благороден метал преплитат фасетирани минерали. Получават се истински шедьоври, чиято цена е достъпна за всички купувачи заради не-скъпата основа.

Разнообразието от дизайнерски опции ви позволява да носите златна бижутерия проба 585 с всякакви тоалети и по различни поводи. Дълготрайното червено злато се използва и за направата на сватбени пръстени – символ на вечната любов. Здрава и дълготрайна, каквато е златно-медната сплав.