Малко познатата златна бижутерия или какво не знаем за червеното злато?

червено злато

Когато стане въпрос за златна бижутерия, в ума ни веднага изниква образа на красиви бижута от класическото жълто злато. Много рядко бихме помислили за белия вариант на скъпия благороден метал и почти никога за червената му разновидност. Златото с червени оттенъци се смята за нискокачествено и изобщо остава недооценено от потребителите в нашата страна.

В следващите редове ще ви запознаем с тази модификация на златото и нейните особености.

На какво златото дължи червения си цвят?

Златото дължи червения си отенък на добавянето на мед в сплавта. Златните бижута Проба 585 имат оптимално съотношение между металите: 41% мед и 39% чист благороден метал. Бижутерите предпочитат да работят с тази здрава и пластична сплав. Готовите бижута от нея са еднакво подходящи както за жени, така и за мъже. Червеният цвят е в перфектна хармония с най-популярните скъпоценни камъни.

Сплавта придобива благородни бледорозови нюанси, когато към лигатурата се добави сребро. Колкото по-високо е съдържанието на мед, толкова по-богат е червеният цвят. Има 6 вида проби: от 375 (бързо потъмняващи) до 750 (скъпа сплав с примеси от платина и сребро). Бижутерите се опитват да измислят свои собствени технологии за получаване на уникални нюанси чрез топене, но всяко ателие е длъжно да спазва точни пропорции в съответствие с пробата.

Можем да посочим 5 отличителни характеристики на червеното злато:

  • Металът е здрав и издръжлив;
  • Медната руда придава лечебни свойства на бижутата;
  • Запазване на естетиката – бижутата не потъмняват, не окисляват и не се деформират;
  • Разнообразие от възможности за дизайн поради високата еластичност;
  • Хипоалергичен материал.

Тези свойства правят пръстени, гривни, обеци и други бижута, направени от червена златна сплав подходящи за ежедневно носене. Ако дизайнът позволява, тогава не е необходимо да се свалят всяка вечер.

Такива изделия могат да се носят от хора с чувствителна кожа: металът не предизвиква дразнене и алергични реакции. Напротив, красивата червеникава сплав има антибактериални свойства. Медните йони успокояват нервната система и имат благоприятен ефект върху зарастването на рани.

Висококачествените продукти, класифицирани като златна бижутерия са устойчиви на механични повреди. Важен момент: не трябва да купувате накити от кафяво-червен метал, прекалено наситен меден цвят. Те са с ниско съдържание на златото, което води до бързото им износване.

Дизайнът като допълнително предимство

Бижутата от червено злато са изискани и приятни. Бижутерите използват предимствата на проба 585, за да създадат уникални дизайни със скъпоценни камъни, инкрустирани в различните изделия. Сплавта с червеникав нюанс изглежда изящно, когато от нея са изработени стилни многопластови ювелирни изделия. По същия начин тя може да изглежда евтино, ако украшението е твърде грубо или лошо направено.

Червено – златната основа засилва визуалното въздействие на рубини, изумруди и диаманти. Пластичността на сплавта позволява на истинския майстор да покаже магията на бижутерското изкуство: безтегловни ажурни нишки от благороден метал преплитат фасетирани минерали. Получават се истински шедьоври, чиято цена е достъпна за всички купувачи заради не-скъпата основа.

Разнообразието от дизайнерски опции ви позволява да носите златна бижутерия проба 585 с всякакви тоалети и по различни поводи. Дълготрайното червено злато се използва и за направата на сватбени пръстени – символ на вечната любов. Здрава и дълготрайна, каквато е златно-медната сплав.