Home Други Мексикански милиардер оглави класацията за най-богатите хора

Мексикански милиардер оглави класацията за най-богатите хора

270

Мексиканският милиардер Карлос Слим отново е най-богатият мъж на планетата, сочи годишната класация на списание Forbes.

Слим, който е собственик на най-големия мобилен оператор в Латинска Америка America Movil, успя да измести от върха американския милиардер Бил Гейтс. Слим има състояние от 53.5 млрд. долара т.е. с 18.5 млрд. долара повече от предната година. Бил Гейтс остава с богатство от 53 млрд. долара (спад от 13 млрд. долара спрямо предната година), а трети е Уорън Бъфет с 47 млрд. долара или печалба от 10 млрд. долара спрямо 2008 година.

Въпреки първото място на Слим, САЩ си остават най-богатата страна в света, като в класацията на Forbes има 403 американски милиардери или общо 45% от всички милиардери по света. За 2009 година в списъка са влезли 97 нови имена, 62 от които са от Азия. Китай остава втора като представяне с общо 64 милиардери, а Русия е трета с 62 милиардери. Ако се включат и милиардерите от Хонгконг, Китай има 89 представители в класацията.

Въпреки кризата състоянието на най-богатите в света расте. Те разполагат с общо 342 млрд. долара, докато в предната класация числото беше 254 млрд. долара.