Home Семейство „Midnight in Paris“ – поредният страхотен филм на Уди Алън

„Midnight in Paris“ – поредният страхотен филм на Уди Алън

382

Преди около две седмици най-сетне ми се отдаде възможност да гледам на кино последния шедьовър на великия Уди Алън „Midnight in Paris” („Полунощ в Париж“). Това е от типажите филми, които Уди Алън прави най-добре – страхотна комедия с известна доза романтизъм, в която се наблюдава осезаем нравствен, както и социален привкус.

Лентата ни запознава и проследява живота на едно младо бъдещо семейство, което отива по работа в най-романтичното място на света – самия Париж. Филмът се разкзва за любовта на Младия Гил (Оуен Уилсън) към Париж, като през това време отправя задълбочен поглед върху бленуванията, които хората сътворяват докато си мислят, че всичко, което е по-различно от техния собствен живот е по-добро, по-обещаващо и по-малко скучно.
„Полунощ в Париж“ започва с една пъстра и цветна обиколка на Париж, под страхотните звуци на песен от филмовия саундтрак, а именно „La conga blicoti“ на Жозефин Бейкър.

Образът на Оуен Уилсън във филма е на писател от Холивуд, който е заедно с красивата си годеница (изиграна чудесно от Рейчън Макадамс) и за негово огромно съжаление – нейните родители.

Леко подпийнал, изоставен за вечерта от годеницата си, младият Гил решава да направи среднощна разходка из Париж. Залисан от красотата му, под звуците на камбанен звън, който отброява полунощ, в един момент той попада в странната компания на Ърнест Хемингуей, Скот Фицджералд, Пабло Писако, Салвадор Дали и така разбира, че всъщност се е върнал в 20-те години на миналия век, време, именно в което Гил иска да живее. Невероятно, нали?

Лентата бе представена официално на ежегодния кинофестивал в КАН. Критиците се изказаха изключително положително като оцениха за пореден път гения на Уди Алън. „Полунощ в Париж“ е сниман на 100 % в едноименния град. Освен по-горе изброените актьори, във филма участват още филмови величия като носителят на Оскар Ейдриън Броуди, Майкъл Шийн, Марион Котилард, която всички познаваме от филмите от поредицата „Такси“ на Льк Бесон и разбира се, със специалното участие на първата дама на Франция – Карла Бруни, за която лентата е дебют.