Home Други На спътника на Сатурн Титан е открит живот!

На спътника на Сатурн Титан е открит живот!

285

Учени  показали, че на най големия спътник на Сатурн Титан   могат да се образуват органични вещества  . Авторите направили своя експеримент в лаборатория  опитвайки да създадат условия, съществуващи на втората по велиина луна в Слънчевата  система . Статията с описание на работата била побликувана е списание  Journal of Physical Chemistry A. основните резултати са изпратени в   New Scientist.

Титан притежава плътна атмосфера  , като  96 процента се състои от азот.  Среди други преставляващи  компоненти  в неголеми количества  присъствуващ метан, етан, пропан, диацетилен, метилацетилен, ацетилен, въглероден диоксид. На повърхността на  спътника приветстват  езера от въглеводород  , а някой признаци показват под повърхността съществуването на воден океан.Наличие  на прости организми и, вероятно, водата , прави  Титан привлекателен обект за търсене  на живот.

Експерименти , показващи , зад пределите на нашата планета,дали  могат да се образуват  „съставките   “ за живота направени на Земята . Изследователите  в лаборатория  смесват откритите на това или онова  космическо тяло съединения и имитират въздействие на космическите излъчвания,пише   Lenta.Ru.

Авторите на новите разработки  въздействали на  „Титан“  с меки рентгенови лъчи , които могат да проникнат  в по  дълбоките слоеве на атмосферата , като например ултравиолетовите . Тридневно облъчване съответствало  на лабораторния  „Титан“ седем милиона години. Това време е достатъчно за образуване на относително сложни органични съединения, на хладния   „Титан“ учените такива не открили.След като смес имитираща условията на спътника  на Сатурн ,нагрели до стайна температура, в нея се образувал   аденин. Това вещество се явява един от елементарните частици участващи в изграждането на ДНК и РНК.

В настоящия  момент на Титан за образуване  на  “ правилните  “ съединения не достига източник на топлина.  В миналото спътника можел да се нагрее ,например от вулканична дейност  или метеоритни бомбардировки. В бъдеще   Титан може да се затопли  когато Слънцето увеличи своя размер превръщайки се в червен гигант.

Новите резултати увеличили шанса на Титан за обитаемост  , въпреки това  потенциал за живот може да има, ако бъдат решени  множество други  проблеми, в частност да се , „добие „вода от скритата дълбоко под повърхността океан   Изучаване на  Титан се разглежда от Американската и Европейска космическа агенция  ,като един перспективен проект , но на финалната права  Титан отстъпил на юпитеровата луна Ганимед .

Титан – не е единствения наш съсед от Слънчевата  система,на който теоретически може да възникне живот  В този списък също влизат  спътника на  Юпитер Европа, спътника на  Нептун Тритон и друг спътник  на Сатурн  – Entselad. В връзка със получените нови данни    ,  Entselad  все повече заинтригува учените ,търсещи люлка  на живота в Слънчевата система.