Home Други На Титан е открита мъгла

На Титан е открита мъгла

231

1

На най-големия спътник на Сатурн – Титан, е открита мъгла . Кратко обобщение за работата на астрономите .които направили това откритие ни е предоставено на портала  „Universe Today“. Авторите са предоставили свободен достъп до работа си , желаещите могат да направят своите коментари на портала.

Титан е единственият обект на Слънчевата система,на който подобно на нашата планета се наблюдава годишен цикъл ,подобен на земния. Авторите на новото изследване на Титан анализират .Използвайки тази информация, учените са моделирани параметрите на атмосферата на Титан на различни височини.

1

В резултат на тази работа, учените са заключили, че  южния полюс на небесното тяло е покрито с мъгла.На Земята, мъглата се формира по две причини: при много влага във въздуха и когато температурата изведнъж пада до значителна величина. На Титан такова  падане е малко вероятно тъй  ,като на луната на Сатурн  атмосферата се отличава със изключителна плътност. За да се охлади е необходимо значително време .

В допълнение, температурата на атмосферата на Титан е много ниска – около минус 179 градуса по Целзий на повърхността. Затова, допълнително охлаждане няма „възможност“.

Според авторите, мъглата на Титан, образувана от изпаряване на метан. Този  въглеводород в течна форма запълва многобройните езера на повърхността на спътника.

Езера с изпаряващ се метан е студена среда , а метана в достатъчно количество формира мъгла ,като  „хидратиращ“ атмосферата.

Изпарвайки се метана образува облаци ,които се преместват към северния полюс на Титан .В тази част на спътника скоро ще започне лятото .Лятното слънцестоене ще бъде през  2016 година .