Home Други Нови изисквания за хранене в детските градини

Нови изисквания за хранене в детските градини

271

Повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини трябва да приемат децата в детските градини.

Това предвижда Наредбата за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години. Правилата на наредбата трябва да се спазват от всички детски градини, лагери и домовете за деца. Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на децата и така да се намалят рисковите фактори за редица заболявания, сред които сърдечно-съдови и диабет.

За здравословно хранене децата трябва да ядат по пет пъти дневно, предвижда наредбата. В менюто им трябва да има поне по един „представител“ на зърнените храни и картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и млечните продукти, месото – птици, риба, яйца. Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо.

Във всички тестени и картофени изделия пък трябва да има малко мазнини, сол и захар. Задължително е децата до пет години да ядат на ден поне по 300 грама зеленчуци и плодове, а до 7 – по 350. За тази цел подкрепителната закуска преди обяд може да е само от пресни плодове – цели, нарязани, настъргани или като плодова салата. Туршии могат да бъдат включвани в менюто само през зимата и то веднъж седмично. Препоръчително е конфитюрите и мармаладите да са с над 60 на сто плодово съдържание, като не се допуска плодови сладка с добавена захар над 50 на сто. Всеки ден в менюто на малките деца трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25 – 30 грама сирене. Съдържанието на мазнини в млякото обаче не трябва да надвишава 2 на сто поне в два дни от седмицата, а в останалите може да бъде – от 3-3,6 процента. Айрянът трябва да бъде без сол, месото – без видими тлъстини, сухожилия и кости, а птичето – без кожа. Каймата трябва да е с до 30 на сто мазнини в сухото вещество.

В градините няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици с високо съдържание на мазнини, готварска сол, полифосфатни, ацетатни и други соли. За основни ястия се забраняват колбасите. Рибата трябва да присъства в менюто на децата поне веднъж седмично. Напитките също са важни за здравето на децата, отбелязват от МЗ. Затова те ще трябва да консумират само питейна вода, бутилирани ниско минерализирани натурални води със съдържание на флуор до 1,5 мг/л, изворни и трапезни води. Соковете трябва да са 100 процента натурални, ще могат да се пият млечни напитки, чай и боза. За да ограничат сладкото, децата ще имат право на торти и шоколади само два пъти седмично. Пържените храни също могат да се дават само два пъти в седмицата, като е задължително мазнината за готвене да е прясна. За да не прекаляват със солта на децата няма да се позволява да си слагат допълнително сол, докато се хранят.

Новите изисквания влизат в сила от 15 септември тази година, а контролът над спазването им се поема от регионалните здравни инспекции. /БТА/