Home Други Океанските пустини стават все по-безжизнени

Океанските пустини стават все по-безжизнени

244

2

Условията в океанските пустини, където има съвсем малко живот и оскъдна храна, са станали още по-тежки за 10 години, съобщи Дискавъри.

Това се отразява на морската хранителна верига, а вероятно и на световните рибни залежи. Спътниковите данни, анализирани от учени от канадския университет Маунт Алисън и от университета на Орегон, показват, че най-безжизнените части от тези пустини са се увеличили с около 5 милиона квадратни километра от 1997 г. до 2007 г.

Това е почти колкото половината площ на САЩ. Общата площ на пустините обаче не е нараснала значимо. Те са станали по-безжизнени.

Океанските пустини изглеждат много сини на спътниковите снимки, защото там теченията замират и това намалява нитратите и фосфатите, които са храна на планктона.

Както и на сушата, пустините са по-топли от останалите райони. Жизнеността на района се измерва по зеления цвят в него. Колкото повече е той, толкова повече хлорофил има. Той се произвежда от микроскопичния фитопланктон.

Известни са пет океански пустини – по една в Северния и Южния Тихи океан, в Северния и Южния Атлантически океан и в Индийския океан.Те са необхватни и всяка е по-голяма от територията на САЩ.

Учените искат да определят дали увеличаването на безжизнените зони се дължи на климатичните промени. Засега те не могат да правят прогнози за следващите 10, 20 или 30 години. БТА