Home Други Отпадане на плоския данък се предлага в годишния доклад за президента

Отпадане на плоския данък се предлага в годишния доклад за президента

294

0

Да отпаднат плоският данък и ДДС върху лекарствата, предлага eкип икономисти в традиционния си годишен докладза икономиката на България за президента Георги Първанов. Сред предложенията е и въвеждането на непрекъснат мониторинг върху банките с високи лихвени равнища и върху тези, чиито майки имат проблеми. Приватизацията на болниците е също сред препоръките на съветниците на държавния глава.

В доклада на екипа икономисти се предлага нулев данък върху месечните доходи до 1000 лв., 10 процента върху тези до 3000 лв. и 20 процента – за по-високите суми. Не се препоръчва намаляване на вноските за пенсионното осигуряване.

В документа се предлага да се въведе отново данъкът върху наследството, когато той е на стойност над 1 млн. лв. с 25 процента налог. Целта на това предложение е да се избегне възпроизвеждането във все по-големи размери на социалното разслояване в страната.

Пред Дарик ръководителят на екипа Митко Димитров каза, че мнението на екипа е, че по отношение на данъчната система по-скоро трябва да се запази това, което е в момента. „Да не се правят експерименти, тоест няма нищо, което да е насочено против плоския данък или въвеждането на каквито и да е било промени. Доколкото хората вътре в екипа са различни, един от авторите само споделя тези възгледи“, каза той.

В доклада се предлага ограничаване на текущата издръжка на администрацията чрез съществени съкращения. Препоръчва се и осигуряването на възможност за допълнително международно финансиране от МВФ и ЕЦБ в случай на нужда.

Икономическите експерти препоръчват на бизнеса да не снижава самоцелно заплатите заради кризата, защото това няма да има положителен ефект нито върху работниците, нито върху фирмите. Да започне приватизация на болниците и да се създаде агенция за контрол върху медицинските дейности, се препоръчва още в документа.

Сред възможните политики за смекчаване на ефекта от кризата върху българската икономика авторите на доклада предлагат да се премахнат напълно политическите и партийните чадъри върху кадрите в администрацията и да се повиши качеството на работа на институциите.

Президентът Георги Първанов коментира за първи път икономическия доклад, който е изготвен за него от експерти и видян от Дарик. Ето какво каза Първанов:

Това е един доклад, който е подготвен преди изборите, т.е. преди да се знае как ще изглежда това правителство. Той е направен с най-доброто намерение да бъде подпомогнато правителството. Точно, защото вярвам, че правителството ще направи такъв план и за да има нашата подкрепа в неговото изпълнение, ние даваме своя експертен принос за това. Докладът, съжалявам, че подхващам тази тема, която е извън темата на заседанието, докладът е „за“, а не „на“ президента.

dariknews.bg