Home Други Пациентка пада от линейка и умира

Пациентка пада от линейка и умира

188

1

Възрастната жена всеки ден била превозвана за хемодиализа, шофьорът не видял, че слиза и тръгнал Сн.: БГНЕС

4-годишна жена е починала след падане от линейка в Хасково. Жената била една от болните, превозвани до болница за хемодиализа.

Хасковската полиция разследва смъртта на пациентката, тъй като има съмнения за вина на шофьора. Направена е и проверка в „Спешна помощ“ за инцидента, който станал в края на юни, но едва сега се огласява. Пациенти на хемодиализа се оплакват, че условията, при които са превозвани, са изключително лоши, съобщи bTV.
74-годишната Танка Митева от Димитровград била една от осемте болни, който всеки ден са превозвани с линейка до хасковското отделение за хемодиализа. В края на миналия месец обаче, шофьорът на линейката, без да се увери че всички пациенти са слезли, потеглил и жената паднала.
„Той не я е видял. Бързал ли е, какво, каква е ситуацията, не мога да обясня. Но той я събаря. Другите хора са се развикали и тогава спира линейката“, разказва Павлина Иванова, дъщеря на пострадалата.
Със счупена шийка на ябълката, на старата жена първо е направена хемодиализа и после е пренасочена към ортопедия. Оперирана е, но по-късно умира.
Проверката в „Спешна помощ“ показала, че въпреки периодичните вътрешни инструкции, шофьорът е позволил на пациент да използва врата, за която няма видимост.
„В случая по-голяма част от болните, които са били превозвани с този автомобил, са слизали от страничната врата, а пострадалата пациентка е отворила задната врата. Шофьорът е наблюдавал страничните пациенти и явно не е видял, че има друг пациент“, заяви д-р Петя Радева, директор на ЦСМП-Хасково.
Смъртта на жената вероятно ще бъде квалифицирана като пътно транспортно произшествие, коментират разследващи.
Случаят обаче за пореден път поставя на дневен ред въпроса за начина, по който болните на диализа се транспортират. Те се оплакват, че всеки ден пътуват десетки километри буквално един върху друг в стари и необорудвани коли.
„Има и от други хора оплаквания. Те казват, че все едно вози не хора, а торби с картофи“, казва още Павлина Иванова, която е загубила майка си.