Home Други Полярните мечки са се смалили

Полярните мечки са се смалили

203

1

Полярните мечки са се смалили през последния един век, показва научно изследване. Учените сравнили черепите на мечки от началото на 20-и век с черепи на животни от последните 50-години.

Изследването, публикувано във списание за зоология, описва промените в размерите и формата им, които може да са свързани с увеличаването на замърсяването и намаляването на леда в морето. Физическият „стрес“, предизвикан от замърсители в телата на мечките, и по-големите усилия, необходими за намирането на храна, може да са причина за ограничаването на растежа на животните, считат изследователите, цитирани от БГНЕС. Те използвали черепите като индикатори за размера на тялото. Черепите на полярни мечки от по-късен период били между 2%-9% по-малки.

„Заради топенето на ледовете мечките използват повече енергия, за да дебнат плячката си“, обяснява Чино Пертолди, професор по биология, който ръководил изследването. „Представете си, че имате двама близнаци – единият е хранен добре по време на растежа, а другият гладува. Гладуващият ще бъде много по-малък, защото няма да има достатъчно енергия, необходима му да порасне“, допълва

1

Учените открили също така различия във формата на черепите на животните от различните периоди. Д-р Пертолди обяснява, че не е възможно да се установи причината, но промените може да са свързани с околната среда и по-специално със замърсителите, натрупани в Арктика и в телата на полярните мечки, както и с намаляването на генетичното разнообразие при тези животински видове.

dariknews.bg