Home Други Рибарски такъми за лов на щука – какво да изберем?

Рибарски такъми за лов на щука – какво да изберем?

412
лов на щука

Щуката е един от най-големите хищници, чийто улов си остава мечта за много рибари. Има тънкости в риболова на щука, които рибарят трябва да овладее, за да хване мечтания трофей. Съществуват обаче и специални рибарски такъми за лов на щука, които дават значителна гаранция за успеха на риболовната операция.

Кои са те? В следващите редове ще разгледаме подходящите такъми за щукарския риболов.

Въдица – кои са важните параметри?

На специализирания пазар се срещат въдици, специално проектирани за ловене на щука, обикновено изработени от флуорокарбон. При тях параметърът на тестовата крива заедно с името на производителя са отпечатани непосредствено над ръкохватката. Отново там е предоставена информация за здравината на пръта. Посочено е влакното, което е добре да се използва. Въдицата и влакното следва да работят хармонично.

Най-добрият метод за оценка на якостта на пръчката си остава този, базиран на тестовата крива. Определението за „крива на теста” означава силата (в килограми), необходима за огъване на върха, така че да образувa 1/4 от окръжност. Има специфични двуколенни 3.9м въдици, които могат да се окажат безценни при далечно хвърляне.

3.6-метровият прът обаче е по-подходящ за хвърляне на дълги разстояния и риболов в дълбоки води. За лов на къси разстояния, замятане и издърпване на рибата изпод наклонени дървета и обрасли райони, стандартните дължини от 3.3м на специалните рибарски такъми са отлични. Щукарските въдици са обикновено с дължина 3.3 или 3.6 метра.

Макарата – подходящи модели

Леката, не много голяма безинерционна макара е най-удобна за щукарски риболов. В скобата е желателно да има ролка, която да сведе до минимум триенето на по-тънките влакна. Моделите с два шпула дават възможност за използване на два различни вида влакна. На единия шпул може да се навие влакно с якост 0.9 – 1.1кг, което е необходимо в повечето случаи за риболов с плувка.

На другия шпул може да се постави влакно с якост 1.3 – 1-8кг и дори 2.7 за лов на дъно. Голяма част от висококачествените макари вече са специално проектирани за навиване на 90м влакно, без нужда от подложен слой. Идеалният размер макара е между №1000 и №2500 – не повече. По-тежките, по-големи макари работят по-зле с тънки влакна, защото при повеждане на рибата е необходима много чувствителна фрикционна спирачка, която реагира дори на леко повишаване на налягането.

По-голямата макара (№3000 или №4000) е също подходяща за лов на едри щуки, но е желателно да има широк шпул, за да може влакното да се навие на големи хлабави пръстени – плътната намотка ограничава хвърлянето на стръвта. Макарата също тата би трябвало да може да побере доста голямо количество влакно, около 180 м, с якост 3.66, 4.5 или 5.4 кг.

Голямото предавателно число не е задължително. Борбата с рибата осигурява повече спортни емоции при използване на макара със стандартно предавателно отношение. Чувствителната спирачка обаче е много важна.

И понеже риболовът на щука е най-често практикуван на плувка, ще трябва да си набавите и този вид рибарски такъми. Определено ще ви е нужна голяма плувка с тегло над 6гр. Плувката трябва да бъде голяма, заради използваната стръв, която е жива или мъртва риба. Куките също се избират големи – от №1 нагоре. Ако се лови на малки дълбочини близо до брега, по-удачно е да се използва статична плувка.