Home Семейство Ролята на детските стихотворения за развитие на речта при най-малките

Ролята на детските стихотворения за развитие на речта при най-малките

886
образователна детска книжка

Всяко дете се развива и опознава света около себе си чрез речта. Още от едномесечна възраст бебетата започват да се подготвят за произношението на звуци. В началото те демонстрират това чрез тананикане, а следващата стъпка вече е придружена от произношението на различни срички. Когато детето овладее добре произнасянето им, започва да прави опити да ги изрази с думи. След това се развиват умения за съчетание на думите във фрази и изречения.

Детските стихотворения като инструмент за развитие на речта

Способността на бебето да говори се развива чрез четене и слушане на детски стихчета. Римите, използвани в тях, им помагат да ги възприемат и запомнят по-добре.

Стихчета, подходящи за деца на 1 година

Бебетата на една година могат да научат какви звуци издават животните и да имитират някои от техните движения. Най-добрият начин за това е като се използват детски рими, които разказват за навиците на животните.

Стихчета, подходящи за деца на 2 години

Съществуват чудесни детски стихове за развитие на речта за 2-годишните. На тази възраст е добре да се четат така наречените логопедични стихове. Те перфектно тренират произношението на определени звуци, фиксират вече ясно зададени букви и срички.

Стихчета, подходящи за деца на 3 години

Подходящи за деца на три години са такива стихове, които лесно се възприемат в слухово отношение и същевременно са напълно разбираеми за възрастта. Те имат за цел да научат детето да произнася правилно звуците в думите. След като прочетат някое такова стихче на детето си, добре е родителите да задават въпроси за прочетеното. Детето трябва да може да обясни за какво става дума в съответното стихотворение и да направи определени изводи.

Стихчета, подходящи за деца на 4 – 5 години

Обучението продължава с разнообразни стихове за развитие на речта. Децата на 4-5 години много обичат да слушат рими, в които се говори за животни, птици, насекоми, сезони. Подобни произведения със сигурност ще предизвикат определени чувства у тях: радост, състрадание, съжаление и други. Обикновено, след като прочетат рима за животни, които са в беда, децата изпитват желание да им помогнат.

Един много добър пример за подходящи за тази възраст четива е чудесната книжка със стихотворения, илюстрации и забавни игри на Милка Игнатова – „Със стихове и игри сезоните научи”. С нея малчуганите не само ще подобрят своята речева култура, но и ще научат повече за смяната на сезоните и техните основни характеристики. Като допълнителни игри са предвидени разнообразни логически и творчески задачи, които правят забавлението още по-емоционално и приятно.