Home Други САЩ и Русия мерят сили по оръжия в космоса

САЩ и Русия мерят сили по оръжия в космоса

176
1
Русия разработва нова система ракети, които да отбраняват страната срещу разположени в космоса оръжия, които според Москва САЩ искат да създадат, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Командващият руските ВВС генерал Александър Зелин заяви, че изграждането на ракетите С-500 е приоритет за военновъздушните сили, защото, по думите му, САЩ през 2030 г. ще разполагат с „космически ракети“, способни да ударят всяка точка на територията на Русия.
„Чуждестранните ВВС и най-вече тези на САЩ, ще придобият капацитета да провеждат координирани атаки с висока степен на точност в глобален мащаб срещу всякакви цели в Русия“, заяви Зелин, цитиран от Ройтерс. Тази заплаха не е виртуална, а съвсем реална, добави той и увери, че системата С-500 ще е способна да свали всякакъв тип балистични ракети и свръхзвукови летателни апарати, движещи се със скорост до 5 км/сек. С-500 ще е способна да засича и проследява вражески ракети и ще има обсег близо 3500 км. Русия от години протестира срещу американския проект за противоракетен щит в Европа, защото смята, че той е заплаха за сигурността й. САЩ уверяват, че тази система ще е насочена единствено срещу неблагонадеждни държави като Иран. Москва също така обвинява Вашингтон, че иска да милитаризира космоса, тъй като САЩ са отхвърлили идеята за договор за забрана на космически оръжия, отбелязва Франс прес. През юни руското министерство на отбраната изрази надежда, че президентът на САЩ Барак Обама няма да продължи плана на предшественика си Джордж Буш за разполагане на оръжия в космоса и предупреди, че Москва има готовност да реагира по подходящ начин на подобен ход, припомня Ройтерс.