Home Други Създадоха топлоустойчив шоколад

Създадоха топлоустойчив шоколад

228

2

Специалисти от швейцарската компания Barry Callebaut, един от световните лидери в производството на шоколад, изобретиха „топлоустойчив шоколад“, започващ да се разтапя едва при температура от 55 градуса по Целзий, пише „Шпигел“, цитиран от РИА „Новости“.

„Това е впечатляваща идея!“, заяви финансовия анализатор на банка Zuercher Kantonalbank Даниел Бюрки, коментирайки инвестиционните перспективи на новия продукт. Новият вид шоколад, който е кръстен „Вулкан“ заради топлоустойчивостта си, няма вече да създава неудобства на потребителите като се разтапя в чантата или в ръцете.

Вулкан“ има още едно полезно свойство – неговата енергийна ценност е с 90% по-малка от тази на обикновения шоколад. Ръководството на компанията смята, че с новия си продукт ще успее да покори обширните пазари на горещите южни страни. Очаква се той да се превърне в хит за държави като Индия и Китай, където потребителите често купуват разтапящ се шоколад по рафтовете в магазините, които не могат да си позволят покупката на скъпо струващи хладилници, допълва БГНЕС.

„В страните с топъл и горещ климат, особено в Китай, увеличаващата се средна класа може и желае да си купува шоколад“, отбелязва Бюрки. Barry Callebaut се надява, че след появата на „Вулкан“ на азиатските пазари ще реши проблемите си с търсенето на своя продукция.

dariknews.bg