Home Бизнес Seo оптимизация на онлайн магазин

Seo оптимизация на онлайн магазин

82
Отимизация интернет магазин

SEO оптимизацията за онлайн магазин е цялостен набор от мерки, насочени към извеждане на проект за електронна търговия на по-високи позиции в резултатите от търсенето. СЕО оптимизацията има пряко въздействие не само върху трафика на сайта, но и върху броя на новите потенциални клиенти, поръчки и продажби, тъй като колкото по-висока е позицията на проекта в резултатите от търсачката, толкова по-висока е популярноста на марката и толкова по-лоялни посетителите ще го посещават в търсене на правилните продукти и услуги.

Разбира се, можете да получите много кликвания към онлайн магазин за няколко дни, като просто настроите и стартирате контекстна или насочена реклама от социалните мрежи или платена реклама в Google.  SEO е много по-изгодно в дългосрочен план. Контекстната реклама или PPC може да не са толкова ефективни и защото AdBlockers могат да го скрият. Може би най-важният момент за успешното SEO е да изберете правилния изпълнител или да наемете свой собствен специалист.

SEO  оптимизацията на интернет магазин обикновено включва вътрешна и външна оптимизация, а напоследък специално внимание се отделя на скоростта на зареждане. Също така, много вътрешни фактори трябва да бъдат положени в самия начален етап на създаване на магазин:

– организирайте удобна и логична структура за навигация на сайта;

– вземете предвид UX компонента;

– оптимизиране на заглавието;

– страници с категории;

– мета тагове;

– създаване на вътрешно свързване и редица други точки.

Всичко това помага за подобряване на сайта от техническа гледна точка и подобряване на потребителското изживяване, осигурявайки най-приятното пазаруване. Освен това всеки продукт трябва да има собствена страница, която ще бъде оптимизирана. В резултат на това това ще се увеличи трафика, привлечен от търсачките и ще помогне за увеличаване на продажбите. Но има и страници, които не продават директно нищо. Говорим за главната страница, страниците с често задавани въпроси, за нас, контакти и т.н. Те също ще трябва да имат подходящи заявки за търсене и да ги попълните с качествено съдържание.

Защо SEO е важно за онлайн магазин

Какво прави съвременният човек, когато трябва да закупи определен продукт? Точно така, той отива в Google, въвежда името или типа на необходимия продукт и преглежда резултатите от търсенето, сравнява цените, разглежда ревюта, превърта ревюта и търси друга полезна информация, която му помага да закупи добър продукт от правилна цена. Следователно, ако даден онлайн магазин не е на първите страници с резултати от търсенето, хората просто не достигат до него. Да, продуктите се продават, може би дори имат уникално търговско предложение и разумни цени, но хората просто не ги намират. В резултат на това продажбите не се извършват.

Именно оптимизацията за търсачки ще помогне да се разберат нуждите на потребителите и да се изведе онлайн магазинът на по-високи позиции в резултатите от търсенето, което ще доведе до непрекъснато нарастване на трафика без постоянни разходи за контекстна реклама и риск от страдание от рекламна конкуренция. По този начин основната задача е да привлече целеви потребители към сайта. Тогава те ще могат самостоятелно да оценят всички възможности, които им предлага този онлайн магазин, качеството на стоките, полезното съдържание и т.н.

Разработване на стратегия за SEO оптимизация на онлайн магазин.

На пръв поглед SEO оптимизацията може да изглежда трудна задача, особено ако онлайн магазинът вече има значителен брой стокови позиции. В действителност това изисква усилия и време, но процесът може да бъде значително опростен, ако имате опит в изпълнението на проекти, разработите работен план и правилно използвате специален софтуер.

Първоначално трябва да определите кои страници са с най-голям приоритет и да започнете с оптимизиране на тези, които осигуряват най-много кликвания. Трябва също да изберете приоритетни продукти, чиито продажби имат най-голяма тежест и да оптимизирате техните страници. Не забравяйте да извършите анализ на конкурентите по време на оптимизацията.

Въз основа на получените данни се разработва стратегия за оптимизация, чиято крайна цел е да се получи проект за електронна търговия, който ще бъде с порядък по-добър от конкурентите. Ето защо е важно да посетите повече от дузина конкурентни сайтове, да анализирате какви силни и слаби страни имат и след това да приемете най-добрите варианти за решаване на определени проблеми, да намерите начин да ги подобрите и също така да намерите решение за премахване на слабостите на проекта.