Home Семейство „Sherlock Holmes: A Game of Shadows“ – един невероятен филмов шедьовър

„Sherlock Holmes: A Game of Shadows“ – един невероятен филмов шедьовър

452
Снимка: http://3.bp.blogspot.com
Снимка: http://www.novaset.net

Снощи ходих на кино да гледам дългоочакваната американска продукция „Sherlock Holmes: A Game of Shadows“ („Шеркол Холмс: Игра на Сенки“), чиято световна премиера се състоя на 16 декември в Съединените Американски Щати. Чаках този момент цели две години, още от както излязох от киното, изглеждайки първия филм за известния образ от романите на сър Артър Конан Дойл. Тогава лентата носеше заглавието просто „Sherlock Holmes“ („Шерлок Холмс“). Тогава си спомням, че бях удивен както от сценария, така и от интересно представените ефекти и брилянтната актьорска игра.

И преди около година, когато разбрах, че толкова скоро ще излиза продължението имах опасения, че то няма да може да стъпи над първата част, камо ли да я надгради. Това повлия на очакванията ми за лентата, които не бяха особено високи. За моя огромна радост – сгрешил съм! „Sherlock Holmes: A Game of Shadows“ не само надмина очакванията ми, като беше по-добър от първия филм, но той сложи в малкия си джоб филми като „Мисията невъзможна 4“ и „Тримата мускетари“ например.

За тези, които не са чели книгите за Шерлок Холмс на сър Артър Конан Дойл или не са гледали страхотния английски сериал (The Adventures of Sherlock Holmes) от 80-те и 90-те години на миналия век, който екранизира всичките романи, с участието на известния детектив ще кажа, че холивудската продукция за Шеркол ще им даде много добра представа кой и какъв всъщност е той. Един филм според мен трябва да се оценява по няколко критерия – сюжет, актьорска игра, ефекти. Ще си позволя да кажа по няколко думи за трите елемента.

Сюжетните линии бяха заплетени, както е във всички книги за Шерлок. Действието се развиваше много бързо и на много места с идеята почти да ни остави без дъх и да не погледнем стандартно часовниците с въпроса: „Кога ще свърши най-накрая?“ Тук трябва несъмнено да споменем името на гения, който пое режисьорското кормило и на двете части – небезизвестния бивш съпруг на певицата Мадона – Гай Ричи (Guy Ritchie ). Англичанинът по перфектен начин е изградил всяка една сцена до най-малкия детайл. Нищо не липсваше и нищо не беше в повече. Поставям оценка 6 на сюжета и режисьора.

Снимка: http://3.bp.blogspot.com

Дойде ред да кажем няколко думи за актьорската игра. Несъмнено ще споменем имената на актьорите, които изиграват трите главни роли – на Шерлок Холс, на д-р Уостън и на мадам Симза Херон. Станах свидетел на невероятно добре изградения образ на Шерлок Холс от актьорa Робърт Дауни Младши (Robert Downey Jr.), който до толкова приличаше на истинския Шерлок, че на места в диалозите настръхвах от удоволствие. Джъд Лоу (Jude Law) пък имаше не леката задача да изиграе дясната ръка на Холс – доктор Уотсън. Мисля, че актьорът също се е справи добре, въпреки че бе засенчен от Дауни Младши. И последно, но не и на последно място – хубавицата Наоми Рапас  (Noomi Rapace), която видяхме в ролята на циганката мадам Симза Херон, която се включва в приключението в търсене на своя брат. Оценка 6 на актьорски състав.

Ефектите на филма бяха потресаващи. Сред множеството екшън сцени изпъкваше бойната сцена в една гора. Там главните герои бяха обстрелвани с артилерия и гонени от немски войници. Като цяло лентата беше свежа и зареждаща. Между сюжетната криминална и екшън линия на моменти проблясваше много гениален хумор, който Гай Ричи ни е представил по изимутелен начин. Не мога да кажа нищо друго, освен суперлативи за този филм.

С нетърпение както и предния път ще чакам да минат идните 2-3 години за да се насладя на следващия филм за Шерлок Холмс. Надявам  се дори да има успех по-голям от този на първите два филма.