Home Други Тайните на Москва: Къде растат най-древни дъбови дървета , и какво е...

Тайните на Москва: Къде растат най-древни дъбови дървета , и какво е това

306

Днес  Москва – е един от големите градове в света с повече от десет милиона население , с развита икономика и комуникации.

Столицата на  Русия  Москва – е един от най прекрасните градове в света  с многовековна история и традиция. Москва е необикновено загадъчна ,удивително неповторима ,привличаща  с тайните си легенди  , истории и множество интересни факти.. Много  историци смятат,че  Москва получава името си от протичащата не далече от нея река. Така една от версиите  думата  «Москва» има финско значение и произход. По рано около  брега били заселени  фински племена : «моск» се превеждало като мечка , а «ва» като  вода.

Друга версия гласи , че името на руската столица дали древните славяни , а на древно славянски «москва» означавало «мокро», «влажно».

Произхода на името на първата улица в Москва също така било свързано с особеността на местността . Като пример , кремълските порти били наречени Боровицкими, тъй като . крепостните стени били от бор, на места на брега ,където се появил мъх улица Моховая, а Болотная улицата получила названието от намиращо се преди на това място блато .

Археологическите разкопки показват,че на мястото на съвременна Москва са живяли древни хора ,които се занимавали с лов и риболов , а на мястото на устието на река Неглинной в Москва-река имало древен град ,където са живеели скотовъди.

Москва днес – един от големите градове в света с повече от 10 милиона население ,развита икономика и комуникации . Всеки ден от услугите на надземния транспорт се ползват повече от 12 милиона човека ,а дължината на Метрото повече от 278 км. Историята на московското метро е много интересна ,загадъчна и богата на разнообразни факти. То се състои от 19 линии , на които се намират 172 станции . Основно станциите са подземни , но ни има и 5 надземни . Най късата линия между «Деловым центром» и «Международной», а най дългата – между «Волгоградским проспектом» и «Текстильщиками».

Освен това , в историята на подземна Москва съществуват съмнение за секретни линии на метрото,
построени, за да се осигури комуникация между Кремъл и други агенции с бункери за подслон, в случай на опасност. Но до сега достоверни потвърждения няма.

Също така има много легенди за знаменитите съкровища на тамплиерите. Говори се,че съкровищата тайно са изнесени от Париж по време на разгрома на ордена. До наши дни в в Москва са запазени следи от пребиваване на тамплиерите , които могат да бъдат видени на по стените на Свято-Данилова манастир..

През 1804 година в Москва за първи път се появил водопровода, а системата за канализация през 1898.През 1872-ра заработил московския телеграф, а след десет години се появил телефона . Първия асансьор в Москва се появил през л 1901 година .

Главното изображение на Москва е – Георги Победоносец, пронизващ с копие митичен змей ,символизиращ победата над всички врагове ,които се опитвали да посегнат на града. А песента «Моя Москва» била взета за основен химн на столицата ,музиката съчинил Дунаевский И.О. на текста Лисянского М.С. и Аграняна С.И.

През 1904 година , 29 юни над Москва преминал силен смерч разрушавайки няколко села . Той съборил вековни дървета в Соколник, разрушил домове в района на Лефортово. Силата на смерча била толкова силна,че издигнал от дъното водата на горе.

В Москва съществуват голямо количество загадки необясними места и явления. Например, едно от тези места се явява Царичино. Много отдавна тук е бил построен царски замък , който бил наречен «Черно черен». Место се смятало за «нечист».

Най старите дървета – дъбовете в Коломенския парк , които се явяват връстници на Москва.

Най дългата улица в Москва е Профсоюзная (14 км.), а най късат – Венецианова (48 м).Най широката улица на столицата – Ленинския проспект, от 108 до 120 метра.

Най необичайния музей в столицата се явява музея на водата . А най необичайната скамейка е разположена в градината Арт-музеон, заедно с Централния дом на художника. Тука има пейки -палитра, пейки «хлебно зърно», пейки -четиринадесеткраки .

Струва да се отбележи,че два от най знаменитите в света елмази се пазят в Москва в Елмазения фонд . Единия се нарича «Шах», с маса 88 карат. На камъка видимо е написан надпис със името на неговия притежател . Согласно историческите данни ,през 1829 година той бил подарен на Николай I от техеранския шах в знак на помирение след разгрома на руското посолство и убийството на дипломата поет Грибоедов А.С. Другия елмаз «Орлов» -е най големия в колекцията на Елмазния фонд на Буда . Впоследствие, граф Орлов го купил като подарък за Екатерина II.
най скъпата улица се смята Третьяковский проезд, тук се намират най скъпите бутици . Освен това съгласно направено изследване на Apartment.ru, била определена най скъпата улица по стойност за квартири., а