Home Други Учени са готови да възкресят неандерталец

Учени са готови да възкресят неандерталец

201

4

Научен колектив от германския Институт по еволюционна антропология „Макс Планк“ завършва работата си по реконструиране на генетичния код на наеандерталеца, съобщи Би Би Си. В резултат на усилията на специалистите ще бъдат създадени условия за връщането на въпросните същества към живота.

Неандерталците се разглеждат от съвременната наука като задънен клон от еволюцията на хоминидите. Ръководителят на изследванията проф. Сванте Паабо, директор на департамента по еволюционна антропология към института „Макс Планк“, е на мнение, че съвременната наука и генното инженерство са достигнали равнището, при което е възможно да се възкреси неандерталец.

На този етап в научните среди не съществува единно мнение за това дали е желателно отново сред нас да се появи човекоподобното същество, което в хода на еволюцията не е издържало на конкуренцията с homo sapiens. Появилите се на Земята преди около 600 000 години неандерталци са населявали огромен регион от съвременното Южнокитайско море до Атлантическия океан. На много места те са делили средата на обитание със съвременния човек, конкурирайки се за природните ресурси и за храната. Междувременно американски учени предложиха нова теория за изчезването на неандерталците, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според Рейчъл Кастери, професор от Университета на Мичиган, съвременният човек е победил неандерталеца в хода на еволюцията, тъй като е притежавал по-обширна и точна информация. Изводите си американската професорка прави на базата на сензационно откритие, според което преди около 30 000 години в развитието на homo sapiens се извършва удивително и неразбрано докрай от съвременната наука събитие – хората започват да живеят по-дълго и в тогавашните средностатистически човешки семейства се появяват баби и дядовци.

По-старото поколение се оказало ключов елемент в ускоряването на човешката еволюция, тъй като хората започнали да разполагат с по-обширни знания в резултат на по-дългия процес на натрупването на опит. При неандерталците обаче не е имало подобно удължаване на живота. В крайна сметка това ги е направило губещи в процеса на еволюцията.

Смята се, че последното племе от неандерталци е измряло преди около 28 000 години. То е обитавало Южна Испания, живяло е в района на съвременния Гибралтар. БТА